Andra Farhad: Så påverkar sommarjobbet ditt barns framtid

Sommaren är här och det betyder inte bara sol, bad och glass – det är också högsäsong för sommarjobb! Men vad innebär egentligen ett sommarjobb för våra ungdomar? Är det bara ett sätt att få ihop pengar till den där efterlängtade cykeln, eller ligger det mer bakom? Här vill jag berätta varför sommarjobben är så viktiga – och hur de kan forma våra ungdomars framtid.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Jag var cirka 14 –15 år gammal när jag fick mitt första sommarjobb på McDonalds i Hallunda. Jag hade viss erfarenhet av restaurangbranschen då mina föräldrar ägde en restaurang som jag jobbade i tidigare under loven och hjälpte till lite. Men McDonalds var mitt första riktiga jobb. Det var mer slitsamt än vad jag någonsin hade kunnat föreställa mig, men med facit i hand kunde jag inte ha fått en bättre start i arbetslivet. Det var detta jobb som lärde mig att arbeta i ett högt tempo, bli stresstålig, tänka under press, lösa problem snabbt och få en känsla för kundservice. Jag lärde mig dessutom att bli en lagspelare genom allt teamarbete. Sommarjobbet på McDonald's gav mig min arbetsmoral och blev en viktig grundpelare i mitt framtida arbetsliv. Dessutom lärde jag mig att jobba för pengar, vikten av att ha en inkomst – och att spara.

ANNONS

För många unga är sommarjobbet just deras första riktiga smak av arbetslivet. Att gå från att vara skolelev till att plötsligt ha ansvar, arbetstider och kanske till och med en uniform är en stor omställning. Men det är också en fantastisk chans att lära sig något nytt. Att ha ett sommarjobb handlar inte bara om att få en inkomst – det är också en möjlighet att utveckla färdigheter som ansvarstagande, kommunikation och arbetsmoral. Och ja, att bemästra konsten att le även när kunderna är som mest krävande.

Statistiken talar sitt tydliga språk

Enligt Arbetsförmedlingen har antalet annonserade sommarjobb ökat med hela 15 procent jämfört med förra året. Service- och vårdsektorn dominerar, vilket inte är så konstigt med tanke på samhällets behov. Men även om arbetsmarknaden börjar återhämta sig är ungdomsarbetslösheten fortfarande hög, cirka 20 procent enligt SCB. Det betyder att konkurrensen om jobben är tuff, och många unga kämpar för att få in en fot i arbetslivet.

Ekonomisk boost för framtiden

Men varför är det så viktigt att ha ett sommarjobb? Jo, förutom att det ger pengar i plånboken, visar forskning att ungdomar som sommarjobbar har en ekonomisk fördel senare i livet. En studie från Institutet för Arbetsmarknads- och Utbildningspolitisk Utvärdering (IFAU) visar att de som haft sommarjobb under gymnasietiden oftare får jobb snabbare efter avslutade studier. Dessutom kan de knyta kontakter och bygga nätverk som kan vara guld värda i framtiden.

ANNONS

Att börja jobba tidigt ger ungdomar en försmak av ekonomiskt oberoende. De lär sig värdet av pengar, sparande och budgetering. De får också en bättre förståelse för skatter och andra avdrag som påverkar deras löneutbetalningar. Dessutom kan tidiga arbetslivserfarenheter bidra till att de blir mer ekonomiskt ansvarstagande vuxna.

Vad händer med de som inte får ett sommarjobb? Jo, de går miste om värdefull arbetslivserfarenhet, kontakter och möjligheten att tjäna egna pengar. Men det kan också påverka deras självförtroende och framtida karriärmöjligheter. Att ha ett sommarjobb kan vara skillnaden mellan att känna sig redo för arbetslivet och att känna sig osäker och oförberedd.

Från vilken ålder får man börja jobba?

I Sverige får ungdomar börja sommarjobba från 13 års ålder, men då med vissa restriktioner kring arbetstider och arbetsuppgifter. Från 15 års ålder får de jobba mer fritt, men fortfarande med skyddande regler för att undvika att skolan påverkas negativt. Diskussioner förs ibland om att sänka eller höja denna ålder, men ur ett ekonomiskt perspektiv kan det vara en fördel att tidigt få arbetslivserfarenhet. Samtidigt måste balansen mellan arbete och skola bevaras för att säkerställa en bra utbildning.

Framtidens arbetsmarknad

Framtidens arbetsmarknad förändras snabbt med digitalisering och automatisering. Jobb som fanns för tio år sedan kan vara försvunna om ytterligare ett decennium. Därför är det viktigt att sommarjobb också erbjuder unga en chans att lära sig nya teknologier och anpassa sig till en ständigt föränderlig värld.

ANNONS

Sociala medier öppnar möjligheter

Idag spelar sociala medier en stor roll i ungdomars liv, och det påverkar även deras arbetsliv. Många företag söker unga som är duktiga på sociala medier för att nå ut till en bredare publik. Att ha kunskap om hur man marknadsför produkter och tjänster på plattformar som Instagram, TikTok och Snapchat kan vara en stor fördel. För de ungdomar som är teknikintresserade finns även möjligheter att jobba med digital marknadsföring och innehållsskapande, vilket kan vara ett första steg in i en framtida karriär inom mediebranschen.

Sammanfattningsvis kan man säga att sommarjobb är mycket mer än bara ett sätt att få pengar till sommarnöjen. De är en viktig del av ungdomars inträde på arbetsmarknaden, en chans att bygga värdefulla färdigheter och nätverk, och en språngbräda till framtida framgångar. Sommaren 2024 markerar en återgång till fler jobbmöjligheter och en ljusare arbetsmarknad för unga. Genom att stödja och uppmuntra våra ungdomar i deras arbetslivsdebut kan vi hjälpa dem att blomstra och skapa en trygg ekonomisk framtid. Så nästa gång ditt barn klagar på att de måste jobba istället för att ligga på stranden, påminn dem om allt de vinner på sin sommarjobbsresa!

Tips för att hitta sommarjobb

1. Börja söka tidigt: Många arbetsgivare annonserar sommarjobb redan på våren.

2. Nätverka: Prata med familj, vänner och bekanta – många jobb förmedlas genom kontakter och personer man känner.

3. Utnyttja sociala medier: Många företag annonserar lediga tjänster på plattformar som LinkedIn.

4. Besök företag personligen: Ett besök och en personlig ansökan kan ibland ge bättre resultat än att skicka in en online-ansökan.

LÄS MER:13 effektiva tips för att minska din matkostnad

LÄS MER:Så här investerar världens rikaste människor

LÄS MER:Sex dyra vanor att byta ut – för att spara pengar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson och Alexander Piauger förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

ANNONS