GP:s ekonomireporter Alexander Piauger besökte ett frukostmöte i NK:s källare för att lära sig hur stadens företagare ska tackla utmaningarna som kommer med en stad som är under ombyggnad.
GP:s ekonomireporter Alexander Piauger besökte ett frukostmöte i NK:s källare för att lära sig hur stadens företagare ska tackla utmaningarna som kommer med en stad som är under ombyggnad.

Staden är lamslagen – men tänk positivt!

Gnället om hur trafiksituationen påverkar butiksnäringen i centrum är både förståelig och outhärdlig. Men lugn och fin, allt kan lösa sig om man bara tänker lite positivt!

Det här är en analyserande text. Slutsatserna är skribentens egna.

ANNONS
|

Göteborgs innerstad är uppgrävd, trängselskattad och därmed också ett ointagligt fort för drösar av köpsugna kunder som inget hellre vill än att bränna pengar i butik. Det är en uppfattning som då och då gör sig hörd i offentligheten. Situationen har av handlare beskrivits som allt från "ett katastrofläge" till att det "snart inte finns något hjärta kvar" i staden. Andra menar att det är upp till företagarna själva att rycka upp sig och se till att lösa situationen.

Därför var det inte utan viss nyfikenhet som jag begav mig till det varuhus som Ulf Lundell i romanen Sömnen från 1978 kallade för "Skithuset". I restaurangen, symboliskt nedgrävd en våning under marken, hölls nämligen ett frukostmöte med panelsamtal på tisdagsmorgonen. Arrangören Innerstaden AB hade bjudit in ett antal handlare för att diskutera vilka utmaningar som väntar för handlare i centrum.

ANNONS

Det tog inte många minuter förrän trafiksituationen nämndes. Men först, lite inspiration.

Först sig själv – sedan hjälpa andra

Ledda av en föreläsnings- och utbildningscoach fick vi skriva ner saker som vi uppfattade som hinder för oss själva på en lapp – och sedan riva sönder den. Jag fick lära mig att "jag" är ett väldigt vackert ord.

– Vem här inne har varit med om ett tryckfall i kabinen under en flygresa? frågade coachen.

Ingen hade det. Kanske inte så konstigt med tanke på att tryckfall är såpass ovanliga att man i genomsnitt hade behövt flyga dygnet runt i flera decennier för att drabbas. Men skit samma, det var andemeningen som var det viktiga: man tar först på sig syrgasmasken själv, för då kan man hjälpa andra.

Ett annat bra tips är att skriva "Detta blir en bra dag!" på post it-lappar och klistra upp dem på sin badrumsspegel. I stället för problem kan man säga utmaning.

Ica-handlaren Johan Fristedt, underklädeshandlaren Sandra Aviani och krögaren Jens Odén diskuterade utmaningarna som väntar i Göteborgs innerstad.
Ica-handlaren Johan Fristedt, underklädeshandlaren Sandra Aviani och krögaren Jens Odén diskuterade utmaningarna som väntar i Göteborgs innerstad. Bild: Olof Ohlsson

De tre inbjudna paneldeltagarna ombads sedan att identifiera var sin utmaning. Restaurangägaren Jens Odén ville utveckla sitt koncept så att hans restaurang Zamenhof kan överleva under många år framöver. Sandra Aviani ville att fler skulle känna till hennes underklädesbutik och produkter.

För ICA-handlaren Johan Fristedt var däremot den största utmaningen att "driva flödet i butiken". Hans affär ligger i Rosenlund, insprängd mellan ett av Västlänkens största schakt, en renovering av Fiskekyrkan, ett planerat nytt kvarter vid Masthuggskajen och ännu ett vid Skeppsbron.

ANNONS

Ganska uppenbara problem.

– I dagsläget påverkar det verksamheten, det är helt klart, säger Fristedt.

Problem, utmaning, möjlighet

Ledda av utbildningscoachen fick sedan frukostmötets deltagare en möjlighet att brainstorma fram konstruktiva lösningar på ICA-handlarens utmaning. Någon föreslog att butiken kunde börja sälja färdiglagade middagsportioner till trötta kontorsarbetare – en annan att den skulle förbättra sitt utbud av skaldjur om nu Fiskekyrkan skulle behöva stänga. För visst är staden full av utmaningar, men varje utmaning är också en möjlighet.

– Innerstaden är kompakt, det kommer alltid att finnas utmaningar. Men det kanske också är därför som man har valt att etablera sig där, säger Innerstadens vd Lena Dalerup.

Det ska inte förminskas vilken ansträngning som ofta ligger bakom ett eget företagande – eller vilken personlig risk många handlare utsätter sig för när de drar igång en verksamhet. Ett schakt på fel ställe kan räcka för att sätta ordentliga käppar i hjulet. Ibland välter hela lasset. Allt är inte en härlig utmaning, det finns även problem och orättvisor.

Gå upp på prispallen

Samtidigt finns det också olika perspektiv. ICA-handlaren Johan Fristedt berättar att det handlar om att "överleva" under några tuffa år – för att sedan kunna skörda frukterna. I framtiden kommer hans butik att ligga insprängd mellan nybyggda kvarter med ett större kundunderlag än någonsin, kanske inte så tokigt i en tid då allt fler handlar på internet.

ANNONS

– På lång sikt tror jag att det kommer att bli jättebra. Man gör det möjligt för många fler att ta sig in till stan och det kan bli helt annat flöde i butiken, säger han.

Det blir upp till var och en att hantera nybyggen, trafikstörningar och allmän motgång. Klart är att Göteborgs innerstad kommer att förändras – och att åsikterna alltid kommer att gå isär om vad som vore bäst. För företagare och handlare gäller det också att välja väg. Vissa kanske ser nytänkande och innovation som en väg framåt, medan andra ser politisk kamp som sin enda möjlighet.

Alla måste hitta sitt bästa sätt att riva sönder de hinder som finns längs vägen.

Om fantasin tryter så bjöd frukostmötet också på en avslutande övning, som går att upprepa varje morgon för den som vill. Deltagarna uppmanades att ställa sig upp. Tillsammans tog vi sedan några steg fram och "gick upp på prispallen". Väl uppe på fantasi-tronen sträckte vi armarna i luften och utbrast i ett gemensamt segerskrik: "YES!"

Mötet avslutas med att deltagarna "kliver upp på prispallen" – ett sätt som påstås hjälpa att hitta motivation och bli på bättre humör.
Mötet avslutas med att deltagarna "kliver upp på prispallen" – ett sätt som påstås hjälpa att hitta motivation och bli på bättre humör. Bild: Olof Ohlsson
ANNONS