En polis spejar ut från ett hotelltak i Davos, måndagen den 16 januari 2023. Den årliga kongressen Världsekonomiskt forum där världsledare samlas i Schweiz under fyra dagar börjar på måndagen.
En polis spejar ut från ett hotelltak i Davos, måndagen den 16 januari 2023. Den årliga kongressen Världsekonomiskt forum där världsledare samlas i Schweiz under fyra dagar börjar på måndagen. Bild: Markus Schreiber

Ekonomerna tror på minskad energikris under 2023

Svag tillväxt, men lättnader i levnadskostnader och elpriser. Det tror de tillfrågade ekonomerna i färsk undersökning.

ANNONS
|

Den årliga konferensen Världsekonomiskt forum i Davos slog upp portarna i måndags.

I samband med det presenterade forumet en rapport om det världsekonomiska läget för 2023, som bygger på en enkät med 22 stycken utvalda chefsekonomer från företag som Deloitte, Spotify och Deutche Bank.

Överlag slår ekonomerna an en mörk ton. Samtliga tillfrågade förväntar sig en svar eller mycket svag tillväxt i Europa, medan fler än hälften tror att inflationen kommer vara fortsatt hög under året.

Ekonomerna: Energikrisen kommer att lätta

Däremot verkar det finnas ett par ljusglimtar. 68 procent av de tillfrågade ekonomerna väntar sig att den värsta delen av kostnadskrisen ligger bakom oss, medan 64 procent tror att energikrisen kommer att vara ”mindre akut” i slutet av året jämfört med i januari. Framförallt tror ekonomerna att de högre elpriserna kommer få länder och konsumenter att effektivisera energianvändandet samt att minska konsumtionen, vilket drar ned på kostnaderna.

ANNONS

Världsekonomiskt forum pågår i Davos i Schweiz mellan 16-20 januari.

LÄS MER:Därför står vindkraftverken still – när det blåser som mest

LÄS MER:Elprisstöd till hushåll och företag – detta gäller för dig

LÄS MER:Experten sågar regeringens energipolitik: ”Polariserande”

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS