Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Privatekonomer manar småsparare till lugn i de oroliga börstiderna. Arkivbild.

Ekonomer manar småsparare till lugn

De skakiga börserna får orosmolnen att hopa sig – men som småsparare gör du bäst i att undvika att drabbas av panik, anser privatekonomer.

"Sitt still i båten" är privatekonomernas mantra till sparare i orostider, men när sjögången är hård och båten skakar kan det vara svårt att tygla sin oro.

Den som känner sig stressad bör i första hand se över sitt sparande, anser Ingela Gabrielsson.

- Man måste se efter hur man tänkte en gång i tiden, det är inte säkert att man tittat på sitt sparande på länge. Nu har ju kurserna fallit, så vissa har förlorat en del av sitt sparande – förhoppningsvis tillfälligt, säger hon.

Titta västerut

Den som sparar långsiktigt har redan sin plan klar och behöver därmed inte göra något, enligt Gabrielsson.

- Känner man sig däremot väldigt olustig, att det här inte var ens melodi över huvud taget, får man fundera på om man ska flytta pengar till ett säkrare sparande, säger hon.

Den som vill göra det kan med fördel se västerut, enligt Magnus Hjelmér, privatekonom på Ica-banken.

- Exempelvis kan man köpa in sig i någon av de globala aktiefonderna och sprida riskerna lite mer. I USA har vi fortfarande en otroligt stark börs, den står sig väldigt stabilt. Där kan man bredda exponeringen, säger han.

"Inte ryckas med"

Såväl Ingela Gabrielsson som Magnus Hjelmér understryker att det är viktigt att hålla sig lugn och inte drabbas av panik.

- Man får inte ryckas med, flockbeteenden är inte bra. Då är man med och driver på oron. Det är viktigt att man tänker efter – hur ser min ekonomi ut, vad är mina planer, påverkas jag? Prata med en rådgivare och diskutera hur du ska göra, säger Gabrielsson.