Michael Grahn, Danske Banks chefsekonom. Arkivbild.
Michael Grahn, Danske Banks chefsekonom. Arkivbild. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Ekonom: Regeringskris kan pressa kronan

Återhämtningen i svensk ekonomi har gått långsammare än väntat under första halvåret. Men nu tar det fart och Danske Bank lämnar tillväxtprognosen oförändrad. Regeringskrisen kan pressa kronan.

ANNONS

De svenska statsfinanserna är starka, trots pandemins effekter på ekonomin, speciellt i fjol. Därför räknar inte Danske Banks ekonomer med några direkta effekter på det svenska ränteläget som en effekt av regeringskrisen.

"Den politiska osäkerheten som råder just nu bedömer vi inte kommer få några stora konsekvenser, vare sig för ekonomin eller räntorna. Kronan kan däremot påverkas kortsiktigt", skriver Danske Banks chefsekonom Michael Grahn i en kommentar.

Inflationen bedöms också vända ner från tillfälligt högre nivåer nu under våren.

"Riksbanken står därmed inför sitt sedvanliga problem att inflationen är för låg. Räntorna kommer därför bli låga under en lång tid trots att Riksbanken inlett en nedtrappning av sina obligationsköp", skriver Grahn.

ANNONS

Vad gäller den glödheta bostadsmarknaden räknar Danske Bank med en fortsatt, långsammare uppgång framöver, om inte ett avtrappat ränteavdrag gör politiska framsteg.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS