Finansminister Magdalena Andersson vill se en förmögenhetsskatt igen. Arkivbild.
Finansminister Magdalena Andersson vill se en förmögenhetsskatt igen. Arkivbild. Bild: Jessica Gow/TT

Ekonom: Miljonärsskatten - ett slag i luften

Den rikaste procenten bör betala mer i en återkommande förmögenhetsskatt, föreslår finansminister Magdalena Andersson (S). Men hushållens fastighetsvärde ska inte ingå, betonar hon.
– Då blir det ju ett slag i luften, säger ekonomprofessorn John Hassler.

ANNONS

I en debattartikel i Dagens Nyheter lanserar en socialdemokratisk arbetsgrupp med finansministern i spetsen en så kallad miljonärsskatt.

– Bakgrunden till hela rapporten är de växande klyftorna som vi ser i Sverige. Vi har fått många fler miljonärer, många fler mångmiljonärer samtidigt som undersköterskorna i äldreomsorgen får springa snabbare och snabbare, säger Magdalena Andersson.

Vilka exakt som bör träffas av förmögenhetsskatten, om den ska se ut som den gjorde förr eller hur den ska se ut vill hon inte säga något om i detalj. Förslagen ingår i en underlagsrapport till partistyrelsen. Men det handlar om de allra rikaste.

– Det är den rikaste procenten som verkligen har dragit ifrån, säger hon.

ANNONS

Ingen bakväg

Förmögenhetsskatten avskaffades av Alliansregeringen 1 januari 2007. Året innan drog den in runt sex miljarder kronor till statskassan, en relativt liten andel av statens skatteintäkter.

TT: Vad är viktigast, mer pengar till statskassan eller att jämna ut inkomstklyftorna?

– Det är både och, säger Magdalena Andersson.

Hon poängterar att värdet på hushållets fastigheter inte ska ingå i underlaget för en eventuell miljonärsskatt.

– Det är inte så att vi bakvägen föreslår en fastighetsskatt via en miljonärsskatt, säger hon och tillägger att skatten ska ha ett tak.

Mest symbolik

Men just att undanta de skenande fastighetspriserna från underlaget till förmögenhetsskatten är märkligt, tycker John Hassler, tidigare bland annat ordförande för finanspolitiska rådet.

– Men att man behöver se över kapitalbeskattningen i ett bredare perspektiv, det håller jag med om. Och vi har en trend mot att en större andel av inkomsterna är kapitalinkomster av olika slag. Men det stora här är ju de stora vinsterna som de som äger sina bostäder har gjort. Undantar med det så är det svårt att se vad det här skulle kunna göra annat än symboliskt, säger John Hassler.

Om miljonärsskatten blir en fråga som Socialdemokraterna kommer gå till val på, är oklart. Men det behövs mer pengar för att finansiera välfärden, med mer statsbidrag till kommunerna som exempel, enligt finansministern.

ANNONS

Moderatledaren Ulf Kristersson sågar i princip alla former av skattehöjningar, så även denna.

– Det här i samma andas barn som tidigare. De vill höja skatten och letar sig framåt med olika skatter. Jag tror att de kommer att vara beredda att höja alla möjliga skatter, inklusive fastighetsskatten som både LO och så många S-förbund har krävt, säger han.

Förutser skattevåg

När förmögenhetsskatten togs bort anfördes bland annat att den var ineffektiv, att många rika flyttade pengarna utomlands.

– Fast världen ser annorlunda ut i dag. Vi har bland annat bättre informationsutbyte mellan länder så man vet om personer försöker gömma pengar.

Hon pekar på att även många andra länder för en liknande debatt om högre skatteintäkter för att täppa till stora hål i pandemins kölvatten.

– Jag skulle förutspå att vi får se en våg av kapitalskattehöjningar efter corona.

Fakta: Så såg förmögenhetsskatten ut

Innan förmögenhetsskatten togs bort 2007 såg den ut så här:

En skatt på 1,5 procent betalades på förmögenheter över 1,5 miljoner kronor för ensamstående och 3 miljoner kronor för gifta eller sammanboende.

De flesta länderna i EU har i dag ingen förmögenhetsskatt.

Källa: Ekonomifakta

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS