Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fallande bostadspriser slår mot svensk ekonomi på sikt. Arkivbild.

Ekonom: Bopriser slår mot restaurang och resor

Dagens boprisfall kan följas av ytterligare nedgång som slår mot ekonomin som helhet, enligt bankekonom. Restaurang, resor och bilar är branscher som drabbas först när människor känner sig fattigare.

- De psykologiska effekterna är viktiga. Man blir lite mer försiktig och först påverkas caféer, restauranger, resor och fritid. Den typen av konsumtion brukar man dra ned på då, säger Anna Breman, chefekonom på Swedbank.

Bilinköp och möbler

Mat- och klädbranschen bedöms i det här sammanhanget stå stabilare. Däremot kan konsumenter – när känslan av att förmögenheten minskar till följd av att värdet på bostaden sjunker – välja att dra ned på exempelvis bilinköp och möbler.

- På marginalen kan det mattas lite. Det har ju gått väldigt starkt i många år och vi har väntat oss en mättnadseffekt där även utan lägre bostadspriser, säger Breman.

Dagens boprissiffror från Svensk mäklarstatistik visar, i såväl Stockholm som Göteborg, en nedgång den senaste månaden på 3 procent. Det är också nedgången i riket som helhet.

Enligt Swedbank är siffrorna i linje med vad som var väntat.

- Vi tror att det kan fortsätta nedåt. Framför allt på de marknader där prisnivåerna är högst, exempelvis Stockholms innerstad, säger Breman, som påpekar att även det kommande utökade amorteringskravet kan slå negativt mot just sådana områden.

Swedbank har tidigare gjort bedömningen de senaste årens höga byggtakt av nyproducerade bostäder kommer att bromsa in under 2019 till följd av de stabiliserade bostadspriserna.

- Vi tror att man kan dra ned mer på nyproduktion än vad vi tagit in i prognosen tidigare, säger Breman.

Detta kan påverka BNP negativt.

Stark svensk ekonomi

Men det finns motverkande faktorer till fallande konsumtion. En faktor är att en fjärdedel av Sverige befolkning bor i hyresrätt och inte påverkas direkt av känslan att bli mindre förmögna när bopriserna faller.

Dessutom är den allmänna ekonomiska situationen god.

- Svensk ekonomi är väldigt stark. Arbetsmarknaden är stark, efter årsskiftet får hushållen höjda barnbidrag, pensionärerna får sänkt skatt, industrin går som tåget. Även om det är skakigt nu tror jag fortfarande inte att vi ska se ett kraftigt fall i hela landet, säger Anna Breman.