Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman (till vänster) tillsammans med Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi i Kairo i söndags.

Egypten förbereder för saudisk megastad

Egypten kommer att upplåta över 1 000 kvadratkilometer mark på södra Sinaihalvön för Saudiarabiens megaprojekt Neom, enligt en saudisk tjänsteman som nyhetsbyrån Reuters har talat med. Området, som ligger längs Röda havet, är en del av en gemensam investeringsfond värd över tio miljarder dollar som Egypten och Saudiarabien enats om.

Neom presenterades av kronprinsen Mohammed bin Salman i oktober förra året. Den ekonomiska zonen, som planeras till ett 26 500 kvadratkilometer område som sträcker sig in i Jordanien och Egypten, ska styras av andra lagar än resten av det ärkekonservativa kungariket. På så sätt hoppas man locka utländska investerare.

Den saudiska regeringen har redan bett lokala företag att bygga fem palats i Neom. En del företag, som japanska Softbank, har visat intresse för att investera. Men några andra stora konkreta företagsinvesteringar har ännu inte offentliggjorts.