Det råder en akut brist på lastbilschaufförer i EU, varnar branschfolk. Arkivbild
Det råder en akut brist på lastbilschaufförer i EU, varnar branschfolk. Arkivbild Bild: Frank Augstein AP/TT

Efterlyses: 400 000 lastbilschaufförer

Det saknas 400 000 lastbilschaufförer i EU. Problemet förvärras av att låga löner och dåliga arbetsvillkor gör det svårt att rekrytera, enligt branschfolk, rapporterar tidningen Financial Times.

ANNONS
|

– När chaufförer levererar till stora företag får de inte ens använda deras toaletter. De behandlas som djur. Detta måste få ett slut, säger Dirk Engelhardt, ordförande i en tysk branschförening för åkerier, till tidningen.

Rader av åkerier berättar hur de tvingas parkera stora delar av sina lastbilsflottor, trots rekordfyllda orderböcker under återhämtningen.

Bara i Tyskland beräknas det enligt branschstatistik saknas 80 000 chaufförer till tunga lastbilar. I hela EU uppgår underskottet på lastbilschaufförer till 400 000.

Problemet är mest akut i Storbritannien, där antalet lastbilschaufförer i mars hade rasat med nästan 10 procent på ett år till 29 000 chaufförer och försvaret tvingats rycka in med transporttjänster.

ANNONS

Majoriteten av bortfallet av chaufförer på den brittiska arbetsmarknaden handlar om EU-medborgare som slutat arbeta i landet efter brexit.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS