Ovanpå all sorg påverkas också ekonomin när make eller sambo dör.
Ovanpå all sorg påverkas också ekonomin när make eller sambo dör.

Efterlevandeskydd: Här är bästa tipsen

ANNONS
|

Läs också: Efterlevandeskydd - om det värsta händer

Barnfamiljer

Ha grupplivförsäkringar och låneskydd. För yngre par kan livförsäkring vara bra. De har försörjningsbörda att klara om en dör när barnen är yngre och ändå låga premier för försäkringen.

Sambor

Gift er, registrera partnerskap eller skaffa eget efterlevandeskydd. Sambor med barn från tidigare förhållanden kan behöva både gifta sig och skriva testamente för att skydda varandra. Sambor ärver inte varandra. Saknas det testamente så ärver föräldrar eller syskon, inte den efterlevande sambon. Finns barn från tidigare förhållanden så ärver de.

Mitt i karriären

Kan behöva höga grupplivförsäkringar för att klara ekonomin om partnern dör.

ANNONS

Pensionärer

Kolla om det finns fortsättningsförsäkringar, till exempel för TGL, för er. Livförsäkringar efter 65 år är väldigt dyra. Ni kan istället behöva spara pengar för att klara er om en blir ensam.

Egenföretagare

Teckna ordentligt med egna försäkringar. Som företagare är du inte automatiskt skyddad så som anställda är. Ta hjälp av någon kunnig.

Alla

Se över efterlevandeskydden i era försäkringar - privat pensionsförsäkring, individuellt pensionssparande, IPS, kapitalförsäkring, tjänstepension, grupplivförsäkring, livförsäkring, bolåneskydd. Ta bort skyddet när det inte längre behövs, för det kostar pengar. På konsumenternas.se, Konsumenternas hemsida, kan du läsa om olika efterlevandeskydd och hur ditt pensionskapital påverkas av dem.

Privatanställda tjänstemän

För privatanställda tjänstemän kostar återbetalningsskyddet så här mycket. Tabellen visar skillnaden i månadspension. Om du till exempel vid 60 års ålder tar bort återbetalningsskyddet blir din pension från 65 år 8,6 procent högre varje månad livet ut än om du behåller återbetalningsskyddet.

Lägga till återbetalningsskydd

Ålder 25 år: -10,1 procent

Ålder 45 år: -9,9 procent

Ålder 60 år: -8,0 procent

Ålder 65 år: -5,9 procent

Ta bort återbetalningsskydd

Ålder 25 år: 11,2 procent

Ålder 45 år: 10,9 procent

Ålder 60 år: 8,6 procent

Ålder 65 år: 6,2 procent

ANNONS

Exemplet bygger på en månadslön på 30 000 kronor vid 25 års ålder och en avkastning på 6,35 procent, inklusive inflation, samt en real löneökning på 1,5 procent per år.

Källa: Collectum

ANNONS