Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Industrin går för högvarv och oron på bostadsmarknaden fortsätter vara påtaglig inom byggsektorn, enligt Riksbankens företagsundersökning.

Efterfrågan skapar flaskhalsar i industrin

Den höga efterfrågan i svensk industri skapar flaskhalsar i produktionen, vilket leder till att flera stora industribolag nu planerar att höja försäljningspriserna, visar Riksbankens företagsundersökning. Trycket i fabrikerna leder till kortsiktiga lösningar som i sin tur driver upp kostnaderna för insatsvaror och transporter, enligt rapporten.

Även byggföretagen ser en god utveckling där orderingången inom anläggnings- och infrastrukturprojekt är stark. Däremot minskar optimismen kring den framtida efterfrågan på bostäder då osäkerheten på bostadsmarknaden forstätter vara påtaglig.

Den svenska handeln säger till Riksbanken i sin företagsundersökning att man fortsatt upplever de svenska hushållen som köpstarka. Dock ser detaljhandeln en hårdnande konkurrens från e-handelssidan vilket gör att fysiska butiker inte vågar höja priserna i den takt som de skulle vilja.