Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efterfrågan på solceller har slagit nya rekord under mars månad.  Bild: Fredrik Sandberg/TT
Efterfrågan på solceller har slagit nya rekord under mars månad. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Efterfrågan på solceller slår rekord efter de höga elpriserna

Efterfrågan på solceller har exploderat och når nya höjder. Vinterns höga elpriser och kriget i Ukraina pekas ut som möjliga orsaker, rapporterar Di.

Efter de skyhöga elpriserna under vintern investerar svenskarna i solceller som aldrig förr.

Det är branschorganisationen Svensk Solenergi som tagit fram statistik över de så kallade föranmälningarna av nya solcellsanläggningar, vilka installatörerna löpande gör till elnätsbolagen för att få koppla anläggningarna till elnätet.

– Mars är med bred marginal den månad med det största antalet föranmälningar av nya solcellsanläggningar i Sverige någonsin. Det var till exempel 46 procent högre än för den tidigare rekordnoteringen, som var så sent som i februari i år, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi till Di.

Enligt branschorganisationens uppskattningar föranmäldes 7 640 nya solcellsanläggningar under mars månad – en ökning med nära 110 procent jämfört med samma månad i fjol. Tidigare rekordnotering från februari i år är på drygt 5 200.

– Sannolikt är vinterns rekordhöga elpriser en bidragande faktor. Elprischocken har ju varit en verklig kalldusch inte minst för många villaägare och allt fler väljer nu att satsa på att minska exponeringen mot elmarknaden genom att satsa på egen elproduktion genom att installera solceller, säger Anna Werner till tidningen.

Ryska invasionen trolig bidragande orsak till rekordefterfrågan

Utöver höga elpriser följer tillväxten en långsiktig trend där solenergi är det snabbast växande energislaget globalt och i Sverige, menar Anna Werner.

Därutöver har Rysslands invasion av Ukraina sannolikt bidragit till att fler vill öka självförsörjningen av el i form av solceller.

Allt är dock inte ljust inom branschen – det råder brist på certifierade montörer, inflationen resulterar i ökade kostnader och leveranser av viktiga komponenter från bland annat Kina har lett till tidvis stora störningar och förseningar. Detta på grund av nya covid-nedstängningar.

– Längre väntetider för kunderna är en trolig konsekvens. Och sannolikt också högre priser för solcellsinstallationer. Men med tanke på hur kraftigt elpriserna stigit och den starka efterfrågan tror vi att försäljningen av solceller kommer att fortsätta växa och slå fler rekord framöver, säger Anna Werner till Di.

LÄS OCKSÅ: Rusning efter solceller – bolag drar in miljard

LÄS OCKSÅ: Soldrivna vattenpumpar motverkar kolera i Uganda

LÄS OCKSÅ: Säger nej till solceller – försvaret påverkas

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi