Efter torkan: Italienska risotton hotad – kanske i år framöver

Den allvarliga torkan på kontinenten har torkat ut italienska floder, rapporter flera medier. Nu hotas skörden av ris som används i risotto.

ANNONS
|

Risotto har blivit en alltmer populär maträtt, vid sidan av pasta, även i Sverige. För att göra den krämiga risrätten krävs ett särskilt ris med mycket stärkelse som förmår suga upp buljongen och vätska och utsöndra stärkelse så att rätten får sin korrekta, klibbiga karaktär. Men nu är årets skörd hotad, rapporterar såväl NY Times som Euronews. Enligt NY Times är torkan i Italien den värsta sedan 1800 och hänger samman med klimatförändringen.

Den svåra torkan i norra Italien har också gjort att floden Po torkat ut, vilket för med sig att hela skörden av risottoris riskerar att gå förlorad – risottomaträtten stammar just från denna del av Italien: Norditalien.

ANNONS

Salthalten förstör jordmånen

Vad värre är så hotas de kommande årens skördar också, då torkan medfört att jordmånen i odlingsfälten fått alldeles för hög salthalt.

– Ett stort problem för oss är också att om salt stannar kvar i jorden, så riskerar vi att förlora framtida skördar, eftersom salthaltiga fält inte ger avkastning, det ”bränner” alla sorters växter och grödor, säger risodlaren Elisa Moretto till Euronews.

Att saltkoncentrationen är hög har att göra med att saltvattnet från Medelhavet flyter upp i floddeltat där annars sötvatten dominerar. Enligt experter som Euronews talat med finns det en risk för att skadorna blivit permanenta.

LÄS MER:Flodfara lamslår Europas blodomlopp

LÄS MER:Torka följt av skyfall slår mot länder i Europa

LÄS MER:Gardasjön tappar två centimeter om dagen

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS