Efter rekordpriserna: Sveriges elområden kan förändras

Elpriset i stora delar av södra Sverige har under de senaste månaderna varit rekordhöga. Nu öppnar energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) för att Sveriges elområden kan komma att förändras.

ANNONS
|

År 2011 delades Sverige in i fyra elområden med syftet att främja satsningar på energi i de områden där behovet är som störst. Men i stora delar av södra Sverige är elpriset nu rekordhögt – och nu öppnar regeringen för att områdesdragningen kan förändras, rapporterar Dagens Nyheter.

– Södra Sveriges elkonsumenter har fått betala mer och det har inte lett till att storskalig elproduktion har etablerats i de områden som behöver det, säger Sveriges energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till tidningen.

Södra Sverige ska få pressade priser

Under de senaste månaderna har boende i Göteborgsområdet, som ligger i elområde tre, fått betala mer än någonsin för sin el. Och för att jämna ut prisbilden över landet är ett av de alternativ som nu utreds i en översyn av det svenska elnätet att slå ihop elområde tre och fyra. Men en av farhågorna med en sådan förändring är att det skulle kunna komma att leda till högre elpriser för hushåll i norra Sverige.

ANNONS

– Jag ser det som att det är södra Sverige som ska få pressade priser, inte norra som ska få högre. I grunden handlar det om att vi ska ha tillräcklig lokal produktion och överföringskapacitet, säger Anders Ygeman till DN.

LÄS MER:Elavbrotten en allt dyrare affär för hushållen

LÄS MER:Högt elpris en anledning att se över sitt avtal

I samband med de ökade elpriserna har flera röster dock höjts om att istället slopa elområdena hela och hållet, någonting som man tittar på i utredningen men som enligt Anders Ygeman inte är helt oproblematiskt.

Detta eftersom elområdesindelningen grundar sig i ett EU-beslut som uppkom för att Danmark menade att det fanns ett dolt handelshinder tidigare.

– Just nu sätter EU-rätten begränsningar på vad vi kan göra men under de här tio åren har såklart både regelverket och elmarknaden förändrats, säger han till Dagens Nyheter.

LÄS ÄVEN:

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS