Efter regeringens besked: Inget Halloween på Liseberg

Liseberg tappar redan 10 miljoner om dagen i intäkter under sommaren. Nu kommer nästa tunga besked för nöjesparken: det blir ingen Halloweensäsong heller.
– Jag är mycket besviken, säger vd:n Andreas Andersen.

ANNONS
|

Det blir inget Halloweenfirande på Liseberg i år. Det meddelar nöjesparken efter regeringens besked kring restriktionerna för folksamlingar på över 50 personer på fredagen. Ledningen anser det nämligen tydligt att de möjliga lättnaderna, som bland annat gäller konserter på restauranger och sittande publik vid exempelvis kultur- eller sportevenemang, inte omfattar Liseberg.

– Det är svårt att tolka regeringens information idag på något annat sätt än att det inte finns förutsättningar för att vi kan öppna, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg.

LÄS MER:Regeringen öppnar för fler än 50 personer vid kulturevenemang

Kan inte utesluta fler varsel

Han fortsätter:

– Rent konkret innebär det att vi inte fortsätter förberedelser inför Halloweensäsongen. Men det betyder också att de ekonomiska och organisatoriska konsekvenser som vi har kommunicerat tidigare bara kommer att bli ännu större.

ANNONS

Ni har redan varslat 95 anställda om uppsägning. Innebär större organisatoriska konsekvenser att det kan bli tal om fler?

– Jag kan inte utesluta att vi kommer att få genomföra fler varsel, säger Andreas Andersen.

LÄS MER:Andreas Andersen: Så ska Liseberg ta sig igenom krisen

Andersen: ”Börjar bli rädda för 2021”

Efter beslutet om att ställa in Halloween på Liseberg har man uppdaterat prognosen för året. Nu räknar nöjesparken med att göra en förlust på en halv miljard under 2020, uppger Andreas Andersen.

– Det är mycket allvarligt. Det är en djup besvikelse för alla nöjesparker. För vår del kan man säga att säsongen 2020 redan är förlorad. Men nu börjar vi också att bli rädda för 2021. Man ska komma ihåg att vi som bransch inte har haft några intäkter sedan 2019.

Han har svårt att förstå varför regeringen inte har gett något undantag för nöjesparker, när man i många andra länder har hittat lösningar som fungerar.

– Jag är mycket besviken. Sveriges Nöjesparksförening var först i Europa med att lägga fram en detaljerad plan för hur vi skulle öppna på ett ansvarsfullt sätt. Det som är så bisarrt är att planen som vi lade fram i mars, som ingen ville titta på, är samma som nu används överallt i Europa utom här. Det känns ju väldigt, väldigt märkligt.

ANNONS

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS