Efter regeringens besked – Båtmässan ställs in

Svenska Mässan ställer in Båtmässan, som skulle arrangeras i februari. Orsaken: regeringens besked om ett tak på 500 personer för mässor som arrangeras inomhus.
– Det är ett jättetung besked, säger Jacob Ryder, ansvarig för Båtmässan på Svenska Mässan.

ANNONS

På måndagen gav regeringen beskedet om att ett tak återinförs för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor som arrangeras inomhus. Åtgärderna planeras att gälla från 12 januari och minst fyra veckor framåt. Detta efter den snabba spridningar av omikron-varianten av covid-19.

Det får nu Svenska Mässan att fatta beslutet att ställa in Båtmässan som skulle arrangerats 4-13 februari.

– Vi har precis tagit beslutet att vi tyvärr måste ställa in årets Båtmässa med anledning av de åtgärder som aviserats, säger Carin Kindbom, vd för Svenska Mässan.

LÄS MER:Smittan skenar när omikron tagit över i Sverige

”Ikonisk mässa för Göteborg”

Båtmässan är en av Svenska Mässans stora dragplåster under året. Även fjolårets mässa fick ställas in på grund av coronapandemin.

ANNONS

– Båtmässan är ett av våra stora publikevenemang och en ikonisk mässa för Göteborg.

– Det brukar vara 60 000 personer som besöker Båtmässan.

LÄS MER:Nya restriktionerna: Max 500 personer på läktarna

Carin Kindbom förklarar att det inte fanns någon möjlighet att fatta något annat beslut.

– Det är en årlig mässa som kräver många dagar och tar hela anläggningen i anspråk. Det går inte att skjuta på denna mässa.

– Men det känns naturligtvis oerhört tråkigt att vi än en gång måste ställa in mässan.

LÄS MER:Hur länge är det rimligt att begränsa allas frihet?

Fakta: Så påverkas mässor av nya beskedet

Det blir ett maxtak på 500 personer för allmänna sammankomster, offentliga tillställningar och mässor inomhus.

För mässor med fler än 50 deltagare krävs det vaccinationsbevis. Dessutom ställs krav på en yta motsvarande minst 10 kvadratmeter per person.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Stark fritidsbåtstrend

Även Jacob Ryder, affärsansvarig för Båtmässan på Svenska Mässan, beklagar att mässan fick ställas in.

– Det är ju ett jättetungt besked som lämnas idag. Vi har jobbat intensivt och hade en jättespännande mässa på gång.

– Det är tråkigt för alla besökare som var taggade. Båtlivet har ju varit hett under pandemin, när det varit en trend med semester på hemmaplan och att ta sig ut i naturen. Och sedan är det förstås väldigt tungt för alla utställande företag. Det är väldigt viktigt att få träffa spekulanterna på båtar och tillbehör.

LÄS MER:Hårt slag mot biograferna – kan tvingas till återköp

Planerar att fortsätta att anställa

För Svenska Mässan räknar man i nuläget inte med att det kommer att påverka planerna att fortsätta anställa personal.

– Vi var 950 personer innan pandemin och tvingades säga upp 425 personer. Sedan har vi åter anställt cirka 150 personer. Det finns en plan på att anställa ytterligare ett antal och vi ser inga skäl att rucka på de planerna.

ANNONS

– Men möjligtvis kan några tjänster att komma att försenas med tanke på restriktionerna som nu infördes. Det är mycket som står still just nu.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökLocationclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS