Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wallenstam, Balder och Castellum faller samtliga kraftigt på börsen.  Bild: Stina Stjernkvist/TT
Wallenstam, Balder och Castellum faller samtliga kraftigt på börsen. Bild: Stina Stjernkvist/TT

Efter räntesmällen – Göteborgsbolagen rasar på börsen

På tisdagen kom det historiska beskedet – Riksbanken höjer styrräntan med 1 procentenhet, för första gången sedan 1994. För flera fastighetsbolag innebar det kraftiga aktiefall på börsen.

Den kraftigt belånade fastighetssektorn är särskilt utsatt för höjda räntor och inflationsoro. Flera bolag har fallit kraftigt på börsen sedan årsskiftet när inflationen bet sig fast och Rysslands aggressioner mot Ukraina mynnade ut i ett fullskaligt krig.

I förra veckan varnade Swedbanks chefstrateg Mattias Isaksson för fortsatta fall inom branschen ifall Riksbanken skulle höja räntan ytterligare.

– Det skulle kunna ge en del reaktioner rent sektormässigt och gynna till exempel bankerna relativt resten av marknaden och slå lite hårdare mot räntekänsliga sektorer som fastigheter, sa Isaksson till Dagens industri.

Göteborgsbolagen faller på börsen

På tisdagsförmiddagen kom det historiska beskedet – Riksbanken höjer styrräntan med 1 procentenhet. Senast myndigheten höjde räntan så mycket på samma gång var 1994.

Reaktionen på börsen blev omedelbar. Flera bankaktier sköt i höjden, medan fastighetsbolagen sjönk som en sten. Vid lunchtid var de Göteborgsbaserade fastighetsbolagen Balder, Wallenstam och Castellum samtliga ned mellan 6-7 procent. Sedan årsskiftet har samtliga av de tre bolagen backat med cirka 50 procent av sitt aktievärde.

Även SBB och NP3 Fastigheter var ned 6 respektive 7 procent. SBB, som drivs av den före detta socialdemokratiska kommunalrådet i Nynäshamn, Ilija Batljan, har i år backat med över 80 procent.

Det breda Stockholmsindexet hade vid lunchtid backat med 1,3 procent på Riksbankens besked.

LÄS OCKSÅ: Efter prisrusningen på el: Elbolag bryter avtal med låga priser

LÄS OCKSÅ: Här är techbolagen som betalar mest i lön

LÄS OCKSÅ: Efter beskedet: Volvo ett steg närmare Tesla-kopia

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi