Efter prisdebatten – starkt resultat för Göteborgsbolaget

Efter debatten om höjda premier redovisar Göteborgsbaserade investmentbolaget Latour ett starkt andra kvartal för 2021.

ANNONS
|

Investmentbolaget Latour redovisar ett stigande substansvärde, tillgångar minus skulder, för första halvåret.

Från årsskiftet fram till sista juni har substansvärdet stigit med 25 procent till 188 kronor per aktie. 20 augusti låg värdet på 197 kronor per aktie.

"Utvecklingen under andra kvartalet är mycket positiv för Latour. Industrirörelsen levererar ett rekordresultat med bra organisk tillväxt", skriver vd Johan Hjertonsson i rapporten.

LÄS MER:Experter varnar för dubbelsmäll i folkaktierna

Investmentbolagen har den senaste tiden fått extra uppmärksamhet, framför allt för att många av dem handlas på börsen till ett betydligt högre värde än vad beståndsdelarna är värda tillsammans.

Sparare betalar för Latours kunnighet

I en intervju med GP förra veckan pekade Nordnets sparekonom Frida Brattbland annat på Latour, vars premie nu överstiger 60 procent, enligt Ibindex (index som följer svenska investmentbolag). Det betyder att aktiekursen är över 60 procent högre än innehavens sammanlagda värde per aktie.

ANNONS

– Risken är att om börshumöret vänder så lär premierna falla samtidigt som de underliggande aktierna också backar. Då blir det en dubbelsmäll för småspararen, sa Frida Bratt till GP då.

Tack vare en stark totalavkastning, transparens och en givmild utdelningspolicy är svenska investerare beredda att betala extra för Latours kunnighet. En annan förklaring till den stigande premien är en ökad riskbenägenhet på börsen, enligt Frida Bratt.

– Om den onoterade delen förr skapade osäkerhet ses det i dag som något positivt och det tror jag är ett tecken på ökad riskaptit på marknaden. Och sen verkar många också gärna ge pengar till investmentbolagen med förhoppningen om att de ska skapa magi, sa Frida Bratt till GP tidigare i augusti.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS