1/4

Efter prischocken: Ekologisk mjölk säljs som ”vanlig”

Högre priser i matbutiken har lett till att allt fler avstår från att köpa ekologiska mejeriprodukter, med följden att det finns ett överskott på ekologisk mjölk. För att lösa problemet har Arla sålt ekologisk mjölk i vanliga förpackningar, rapporterar DN.

Att matpriserna gått upp har nog ingen missat. Inte minst har inflationen slagit mot flera mejeriprodukter. För att spara pengar väljer många svenskar att skippa de ekologiska produkterna. Det har lett till att kartonger med ekologisk mjölk står orörda i butikernas kylskåp.

För att lösa problemet med överskottet av ekologisk mjölk har Arla börjat använda ekologisk mjölk till oekologiska produkter.

– Överskottet går till olika produkter som ost och mjölkpulver, säger Max Wallenberg, presschef på Arla.

”Svår balans”

Enligt Max Wallenberg är detta inte något nytt, utan en utveckling som pågått under en längre tid.

– Det är alltid en svår balans, och vi vill aldrig stå med för lite ekologisk mjölk.

Trots att det inte är ett nytt fenomen har överskottet ökat i takt med lågkonjunkturen. Max Wallenberg uppmanar konsumenter att titta på prislappen.

– Det är ett otroligt fokus på pris nu, och i konsumenters huvud är ekologiskt alltid dyrare. Faktum är att prisskillnaden i butikshyllan har minskat på senare tid.

De individuella ekobönderna förlorar inte på att den ekologiska mjölken prissätts som konventionella produkter. Istället är det kooperativet som helhet som gör en sämre affär. Några exakta siffror har Max Wallenberg inte.

Bönder ställer om

Under de senaste månaderna har prisskillnaderna mellan ekologisk och oekologisk mjölk minskat. Detta leder enligt Max Wallenberg till att fler Arlabönder ställer om från ekologisk produktion, till konventionell.

– Det är mer jobb att driva en ekologisk bondgård och därför får ekogårdar mer betalt för sin mjölk. Nu när skillnaden i betalning blir mindre minskar det ekonomiska incitamentet att producera ekologiskt.

Trots detta har Arla inga planer på att sluta producera ekologiska varor.

– Vi hoppas och tror att utvecklingen vänder, och vi kommer fortsätta satsa på ekologiskt.

– Trots att många har det tufft ekonomiskt är ekologiskt viktigt. Alla kommer förlora om vi slutar producera ekologiskt, säger Max Wallenberg.

LÄS OCKSÅ: Matpriser skenar – stor ökning på bara ett år

LÄS OCKSÅ: Den dyra matens vinnare – lågpriskedjor

LÄS OCKSÅ: Ekonomisk kris i tre år till – så står du ut

LÄS OCKSÅ: Så shoppar och sparar vi när det är kris

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.