Fler än en av tio hyresgäster har svårt att få ihop pengar till hyran
Fler än en av tio hyresgäster har svårt att få ihop pengar till hyran Bild: Rebecka Kvint

Efter pandemin: En av tio har svårt att betala hyran

Pandemin har slagit hårt mot många svenskars ekonomi. Siffror som Hem & Hyra har tagit fram visar nu att elva procent av landets hyresgäster har svårt att få in pengar till hyran.

ANNONS
|

Pandemin har skapat ekonomiska mardrömmar hos många svenskar – och i krisens kölvatten brottas nu flera av landets hyresgäster med att kunna betala sina hyror.

Så många som en av tio hyresgäster har svårt att över huvud taget få ihop pengar till hyran. Det visar siffror från Hem & Hyra, som har gett opinionsinstitutet Skop i uppdrag att undersöka hur hyresgästernas finansiella muskler påverkats av pandemin.

I samma undersökning svarar sju procent av hyresgästerna att de även förlorat sin anställning under pandemin.

LÄS MER:Så påverkade pandemin de med lägst och högst löner

LÄS MER:Viruset drabbar de gamla – allt annat drabbar de unga

Hoppas kunna ta fram konkreta lösningar

Erik Elmgren, förbundschef på Hyresgästföreningen, menar att många hyresgäster får betala oproportionerligt mycket för sina boenden.

– Det här är en utveckling som inte är hållbar i längden, och som förstärker bilden av att hyresgäster tvingas lägga en allt större del av sin disponibla inkomst på boendekostnader, säger han till Hem & Hyra.

ANNONS

– Vi hoppas snart kunna lägga fram konkreta förslag på att åtgärda problemet.

Totalt svarade drygt 1 000 hyresgäster i undersökningen.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS