Två år med den omdiskuterade plastskatten på bärkassar har gett resultat. Det visar Naturvårdsverkets nya siffror, vilket Ekot tidigare rapporterat.
Skattepåslaget på tre kronor innebär att en plastkasse numera kan kosta upp till sju kronor i matvaruaffärerna, något som fått många att ta med egen bärkasse till butiken.
Försäljningen har sjunkit med 75 procent och årsförbrukningen låg på 14 kassar per person under 2021.
Motsvarande siffra var 83 stycken 2017 när EU:s förordning om plastbärkassar trädde i kraft.
Målet är att få ner förbrukningen till 40 stycken per person senast 2025, vilket Sverige redan uppnått med råge.
– Vi kan säga med säkerhet att skatten haft en tydlig påverkan. Det vi däremot inte mätt, men kan ana har en liten effekt, är ändrade köpmönster i och med pandemin, säger Agnes Willén, på Naturvårdsverkets miljö- och avfallsanalysenhet.

Plastkassar sprider mikroplaster i naturen
Enligt henne har aktörer som sålt kassar sett ett tydligt köpmönster bland kunderna som varit skattestyrt.
– Precis innan skatten trädde i kraft köptes påsarna upp och när den infördes avtog det väldigt kraftigt, säger Agnes Willén.
Orsaken till EU:s mål är stora nedskräpningsproblem och mikroplaster som hamnar i naturen.
Det bästa för miljön, enligt Agnes Willén, är dock att minska konsumtionen i alla led.
– Pappkassarna har jättehög vattenförbrukning, det har även tygkassarna med bomullsodlingarna. Vi får försöka använda det vi har så mycket som möjligt, oavsett om man har kvar gamla tygkassar eller plastkassar, säger Agnes Willén på Naturvårdsverket.
LÄS OCKSÅ: Plastpåseskatten – succé eller fiasko?
LÄS OCKSÅ: Miljöekonom: Plastpåseskatt rop på vargen
LÄS OCKSÅ: Plastkassen i butiken kan bli dubbelt så dyr
Missa inte det senaste från GP Ekonomi!
Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.
Anmäl dig till vårt nyhetsbrev
GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.
För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.