Efter neddragningarna – aktien rusar tvåsiffrigt

Krisdrabbade H&M krossade marknadens förväntningar när det gäller första kvartalet. Vinsten före skatt uppgick till 396 miljoner kronor, förväntat var en miljardförlust. Aktien rusar tvåsiffrigt på torsdagsförmiddagen. Samtidigt larmade Handels igår om att 800 på H&M riskerar kapad arbetstid.

ANNONS
|

Klockan 8 på torsdagen presenterade H&M presenterar företagets resultat för perioden december–februari. Detta skedde samtidigt som företagets förhandlingar kring omorganisation och neddragningar går in i ett slutskede. På torsdagsförmiddagen hade aktien stigit med 14 procent.

I Göteborg är förhandlingarna redan avklarade och ungefär 100 medarbetare i Göteborgs åtta H&M butiker har påverkats av neddragningen. En handfull valde att tacka nej till att gå ner i arbetstid och fick därmed lämna bolaget.

En del i förklaringen till det oväntade vinstlyftet är att H&M nu väljer att konsolidera Sellpy, plattformen för second hand-handel in i företaget. Detta ger en positiv engångseffekt på cirka en miljard kronor till H&M:s resultat.

ANNONS

Även utan denna åtgärd var dock resultatet bättre än väntat. Analytiker hade i snitt räknat med en förlust före skatt på 1,36 miljarder kronor, enligt Bloombergs sammanställning efter att klädjätten brottats med en rad utmaningar de senaste kvartalen, bland annat har den rekordstarka amerikanska dollarn påverkat negativt liksom rusande råvarupriser på bomull.

"Går åt rätt håll"

H&M:s vd Helena Helmersson skriver samtidigt att "utvecklingen går åt rätt håll" trots ett utmanande läge i omvärlden.

"De externa faktorerna som påverkar inköpskostnaderna fortsätter att förbättras, arbetet med kostnads- och effektivitetsprogrammet pågår med full fart och många av förändringarna som vi har gjort under de senaste åren börjar ge effekt", skriver Helena Helmersson.

Företaget skriver att bruttomarginalen uppgick till 47,2 procent jämfört med 49,3 procent samma period 2022 då "de externa faktorerna för inköpen till första kvartalet var mycket negativa jämfört med motsvarande period från det första kvartalet (2022)".

Försäljningen på drygt 54 miljarder kronor var tidigare känd då den redovisades ett par veckor före rapporten och fick då ett ljumt mottagande från marknaden.

I samband med rapporten ges nu också en uppdatering gällande perioden 1–31 mars, det vill säga utanför rapportperioden. H&M uppger att försäljningen i lokala valutor ökade med fyra procent. "Starten av vårsäsongen har försenats på många viktiga marknader", skriver H&M.

ANNONS

Stänger butiker

Däremot skriver nu bolaget att det för klädjätten så viktiga varulagret samtidigt minskade med 16 procent i valutajusterat värde jämfört med föregående år – en indikation på att H&M inte i lika stor omfattning som tidigare sitter med klädkollektioner som man inte lyckats sälja.

Företaget meddelar också att man avser att öppna omkring 100 nya butiker under 2023 samtidigt som 200 stängs främst på vad man kallar "etablerade marknader".

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS