Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

AB Volvos vd Martin Lundstedt och styrelseordförande Carl-Henric Svanberg vid årsstämma i konserthuset i Göteborg 2019.  Bild: Björn Larsson Rosvall/TT
AB Volvos vd Martin Lundstedt och styrelseordförande Carl-Henric Svanberg vid årsstämma i konserthuset i Göteborg 2019. Bild: Björn Larsson Rosvall/TT

Efter miljardregnet: Storbank tror på mer pengar från Volvo

Aktieägare i AB Volvo ser ut att få ett rejält klirr i kassan då 19 ”extra” miljarder föreslås betalas ut. Beskedet kom på tisdagskvällen och nu tror storbanker att detta bara är en i raden av utdelningar, skriver Dagens Industri.

Det var sent på tisdagen som AB Volvo skickade ut sitt förslag om en extra bolagsstämma i slutet av juni. På den ska man fatta beslut om att dela ut köpeskillingen från försäljningen av den japanska lastbilstillverkaren UD Trucks som blev klar tidigare i vår. Förslaget innebär en utdelning om 9,50 kronor per aktie, motsvarande ca 19 miljarder kronor, skriver AB Volvo i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Volvos miljardförsäljning klar

– Styrelsen anser att Volvokoncernens förbättrade lönsamhet och förmåga att hantera lågkonjunkturer samt starka finansiella ställning möjliggör en utdelning av likviden från försäljningen av UD Trucks till aktieägarna, säger AB Volvos styrelseordförande Carl-Henric Svanberg i ett pressmeddelande.

Vill inte sitta på pengar ”i onödan”

Både SEB och Danske Bank ställer sig positiva till förslaget om utdelningen i en intervju i Dagens industri. Den senare banken säger också att deras förhoppning stärkts om fortsatt höga utdelningar från AB Volvo framöver, något som även Handelsbankens fordonsanalytiker Hampus Engellau säger sig tro på.

– Vi ska inte sitta med pengar i onödan, det ska vi aldrig göra, säger ordförande Carl-Henric Svanberg till Di i en intervju på tisdagskvällen.

Beskedet om utdelningen har fått AB Volvos aktie att reagera positivt vid öppning på Stockholmsbörsen på onsdagen.

LÄS MER: AB Volvo säljer UD Trucks för 20 miljarder kronor

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.