Efter miljardförluster – Alecta sparkar hög chef

Pensionsföretaget Alecta har förlorat nästan 20 miljarder under vårens bankkris i USA. Nu får aktiechefen lämna sitt jobb.
– Det har allvarligt skadat kundernas förtroende för Alecta och vår aktieförvaltning, säger vd Magnus Billing om miljardförlusterna i ett pressmeddelande.

ANNONS
|

Det var nu i mars som tjänstepensionsföretaget Alecta gjorde förluster på 19,6 miljarder kronor i samband med att tre av deras portföljbolag drogs med i bankkrisen – då bland annat Silicon Valley Bank kraschade – i USA. Händelsen ska inte ha påverkat bolagets finanser och kundernas pensioner i någon större utsträckning, men däremot allvarligt skadat förtroendet för Alecta. Det skriver pensionsjätten själva i ett pressmeddelande på tisdagen.

– Alectas aktieförvaltning behöver en nystart och en ny ledning, säger Alectas vd Magnus Billing.

Nuvarande chef får flytta på sig

Nu hoppas bolaget återfå kundernas förtroende bland annat genom att byta ut nuvarande aktieförvaltningschef. Tillfällig ersättare blir styrelseledamoten och tidigare SEB-chefen Ann Grevelius, som ska hålla i rodret tills en permanent lösning är klar.

ANNONS

Alecta ska också genast börja minska riskerna med sina placeringar genom att inte längre ha lika höga ägarandelar i enskilda bolag långt ifrån hemmamarknaden.

Tolv miljarder upp i rök på 48 timmar

Det är nu snart en månad sedan som Magnus Billing beskrev för SVT hur tolv miljarder gått upp i rök för tjänstepensionsbolaget på bara 48 timmar. Det handlade om Alectas nio miljarder investerade i aktier i Silicon Valley Bank, som kollapsade och stängdes ned av amerikanska myndigheter, och ytterligare tre miljarder i Signature Bank, som kraschade kort därefter.

”Kommer att kosta pengar”

– Alla som sparar i Alecta påverkas, och framför allt de som är lite yngre, sa Mikael Nyman, chefredaktör för sajten Pensionsnyheterna, till SVT Nyheter då.

Med ”lite yngre” syftade Nyman de som är födda 1979 och yngre i den så kallade ITP1-planen – alltså de som inte aktivt valt ett annat bolag än Alecta att placera i.

– Det kommer inte att äventyra deras framtida pension, men det kommer att kosta pengar, sa Mikael Nyman.

För två veckor sedan stod det klart att Alecta sålt hela sitt innehav i krisdrabbade First Republic Bank, och då gjort en förlust på 7,5 miljarder kronor.

LÄS MER:Det vet vi om bankkollapsen i USA

LÄS MER:Bankkrisen fortsätter – det här har hänt

LÄS MER:Bankkris liten effekt på svenska pensionsjättar

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS