Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Erik Thedéen, FI:s generaldirektör, var skarp i sin kritik mot Exceed i samband med att bolagets tillstånd återkallades. Bild: Jonas Ekströmer/TT
Erik Thedéen, FI:s generaldirektör, var skarp i sin kritik mot Exceed i samband med att bolagets tillstånd återkallades. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Efter indragna tillstånd: Värdepappersbolaget Exceed lägger ned

Finansbolaget Exceed lägger ned sin verksamhet. Det meddelar de på sin hemsida – en knapp månad efter att Finansinspektionen dragit tillbaka bolagets tillstånd för att bedriva finansiell rådgivning.

Exceed Capital Sverige AB, som bland annat har haft kontor i Göteborg, avvecklar sin verksamhet. Bolaget har sysslat med finansiell rådgivning och förvaltning av kapital åt privatpersoner och företag. Den högsta ledningen för Exceed har också sin bas i Göteborg.

Beskedet kommer en knapp månad efter att Exceed förlorat alla sina tillstånd till följd av en granskning av Finansinspektionen, FI. I samband med återkallandet riktade FI skarp kritik mot bolaget.

”Konsumenter som riskerar att fara mycket illa ekonomiskt”

– Exceed har satt i system att uppmana sina kunder, många gånger äldre personer, att sälja sina enkla och billiga investeringar, för att satsa sina sparpengar på mycket komplicerade produkter, där risken att förlora allt varit stor, och som dessutom varit mycket dyra, sa FI:s generaldirektör Erik Thedéen då.

Han fortsatte:

– Det är ett exempel på konsumenter som riskerar att fara mycket illa ekonomiskt i en tid i livet då sparpengarna är mycket svåra att få igen. Såhär ska det inte se ut.

Myndigheten ansåg att bolaget hade brustit i centrala kundskyddsregler, bland annat genom att råda kunder att investera i riskfyllda produkter utan att säkerställa att de förstod riskerna, samt genom att lämna ”direkt missvisande” information. Dessutom ansåg man att bolaget hade försvårat FI:s tillsyn.

LÄS MER: Så får du järnkoll på din tjänstepension – i fyra enkla steg

Exceed: "Fullständigt felaktigt”

Nu meddelar Exceed via sin hemsida att man avvecklar verksamheten. Gunnar Lindberg, bolagets styrelseordförande, menar att det var enda vägen framåt efter att FI återkallat deras tillstånd. Men han håller inte med om tillsynsmyndighetens kritik.

– Vi tycker att deras sanktionsbeslut är oproportionerligt. Men det är myndigheten som bestämmer och då kan vi inte driva verksamheten vidare, säger han till GP.

Borde ni ha varit tydligare mot kunderna om riskerna med investeringarna som ni gav råd kring?

– Det är jättesvårt att svara generellt på. Men man framställde det som att vi jagade pensionärer på gatan och lurade på dem det här, och så var det inte. Nej, jag tycker vi har varit så tydliga som lagen kräver och som man kan kräva som kund.

Trots att ni ju faktiskt blev av med tillstånden?

– Ja, trots det. Men detta är en ganska ny lagstiftning och jag tror att alla i branschen har trevat sig fram lite. Men vi tycker att vi har dokumenterat allt på ett korrekt sätt, säger Gunnar Lindberg.

Har ni försvårat Finansinspektionens tillsyn?

– Nej, det är fullständigt felaktigt. Vi har redovisat allt som de velat ha. Sedan var det ett missförstånd för länge sen med någon revisionsrapport som skulle skickats direkt men som missades, men den fick de senare och det har vi förklarat. Så den biten förstår vi över huvud taget inte.

LÄS MER: Så undviker du de vanligaste misstagen på börsen

LÄS MER: Så påverkas din ekonomi av coronakrisen

Kommer kontakta alla kunder

Bolaget, som har cirka 10 000 kunder i Sverige, har skrivit ett avtal om att överlåta sin rådgivningsverksamhet till en extern part. Ett antal av Exceeds rådgivare kommer också att flytta över, och bolaget är i färd med att kontakta alla sina kunder med mer information:

– Det har redan påbörjats. Sen har vi ett stort antal kunder så det kommer att ta ett litet tag, men vi kommer att kontakta alla så fort som möjligt, säger Gunnar Lindberg.

Exceed har ett 40-tal anställda på kontoret i Göteborg. De har också kontor bland annat i Stockholm, Västerås, Lund, Malmö och Uppsala. De anställda har blivit informerade om nedläggningen och förhandlingar med fackförbund har inletts.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.