Swedbanks förra vd och koncernchef Birgitte Bonnesen fick sparken 2019.
Swedbanks förra vd och koncernchef Birgitte Bonnesen fick sparken 2019. Bild: Janerik Henriksson/TT

Efter härvan – så mycket får Swedbanks förra vd

Swedbanks tidigare vd Birgitte Bonnesen går inte lottlös ur penningtvättshärvan som ledde till hennes avsked i mars förra året. Fallskärmen är flera miljoner kronor högre än vad som först rapporterats.

ANNONS
|

I veckan presenterade jätten Swedbank sin årsredovisning för 2019. I den framgår det att den sparkade vd:n Birgitte Bonnesen fått en fallskärm värd flera miljoner kronor mer än vad som tidigare rapporterats. Enligt den färska årsredovisningen får ex-chefen omkring 31 miljoner kronor, vilket kan jämföras med de närmare 22 miljoner kronorna som först var uppe på tapeten.

De nya uppgifterna om Birgitte Bonnesens mångmiljonpension var sajten Dagens juridik först med att rapportera om.

Den totala ersättningen på 30,7 miljoner kronor följer dels på att hon i och med uppsägningen från Swedbanks sida erhåller 75 procent av lönen under en tolvmånadersperiod, dels får ett lika omfattande avgångsvederlag under lika lång tid, framgår det i årsredovisningen.

ANNONS

Kan ha slussat vidare 40 miljarder

Härvan kring Swedbank som ledde till att Bonnesen förlorade förtroendet bland ägarna vilket ledde till att hon vid årsstämman i mars 2019 fick sparken är kopplat till de grova penningtvättsmisstankar riktade mot storbanken som SVT:s Uppdrag Granskning kunde berätta om i februari förra året. Enligt granskningen kan Swedbank ha hjälpt till att slussa minst 40 miljarder kronor mellan misstänkta konton.

LÄS MER:Hemligt dokument avslöjar: 18 banktoppar utfrågade om misstänkt penningtvätt

Avslöjandet ledde till såväl interna som externa granskningar av banken. Enligt den färska årsredovisningen pågår fortfarande Ekobrottsmyndighetens utredning kopplat till grovt svindleri och brott mot insiderlagstiftning.

”Det är fortfarande inte känt när utredningarna väntas vara klara, förutom när det gäller slutrapport och sanktionsprövning från den svenska Finansinspektionen vilken har tillkännagett att de avser att meddela utfallet av sanktionsprövningen i mars 2020. Utfall är fortfarande oklart", går det att läsa i Swedbanks årsredovisning.

LÄS MER:Bara misstanken kostar skjortan för Swedbank

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS