Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Valkyria skulle stå klar till sommarsäsongen 2018 – men kunde öppna först i augusti. Bild: Robin Aron

Efter förseningen av Valkyria – Lisebergs miljontvist går till domstol

68 miljoner kronor – så mycket kräver Liseberg i ersättning efter att bygget av åkattraktionen Valkyria blivit försenat. Men motparten, konsultbyggbolaget Cowi, motsätter sig nöjesparkens krav.
Nu ska ärendet avgöras i domstol, rapporterar GT.

Tanken var att berg- och dalbanan, som kostade Liseberg 300 miljoner kronor, skulle vara färdig i tid till sommarsäsongen 2018. Men bygget tog längre tid än man räknat med och först i augusti samma år kunde nöjesparkens besökare åka den nya attraktionen.

Vid det laget hade det hela blivit ännu dyrare än beräknat. Dessutom resulterade förseningen i tappade intäkter från 167 000 besökare, enligt Lisebergs egna beräkningar.

LÄS MER: Liseberg i miljonbråk efter förseningen av Valkyria

Liseberg kräver 68 miljoner i ersättning

Det fick nöjesparken att stämma konsultföretaget Cowi, som tog fram underlaget för bygget, på totalt 68 miljoner kronor.

– Dels är det ersättning för en fördyring av projektet, fel och förseningar i deras leverans, ersättning för utebliven vinst och dels finns det ett element av vite, som är reglerat i kontrakten, sa Lisebergs vd Andreas Andersen till GP förra hösten.

De båda parterna har dock inte lyckats komma överens om vem som bär ansvaret för den dyra förseningen. Nu står det klart att tvisten kommer att avgöras i domstol.

– Vi kan inte gå in och prata om ärendet något vidare eller ge några kommentarer till det. Det har gått vidare och det är ju bara att beklaga att vi inte kommit överens och står fortsatt så långt ifrån varann att det går till domstol, säger Emma Agnborg, kommunikationschef på Cowi, till GT.

LÄS MER: Därför får tivolit på Heden ha öppet när Liseberg är stängt

LÄS MER: Lisebergsattraktionerna vi minns – så gick det sen

Motsätter sig det beräknade inkomsttappet

Liseberg har anlitat experter som pekat på flera brister i konsultbolagets beräkningar kring bygget. Cowi har å andra sidan hävdat att man skött uppdraget korrekt.

Samtidigt har bolaget motsatt sig Lisebergs beräkningar av tappade inkomster. Man har bland annat pekat på formuleringar i nöjesparkens årsredovisning från 2018, där det står att lönsamheten i hög grad påverkas av externa faktorer. Som exempel anges herrarnas fotbolls-VM och den extrema sommarvärmen 2018.

Liseberg kräver också konsultbolaget på ränta och rättegångskostnader, utöver de tidigare nämnda 68 miljoner kronorna.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.