Efter en månads stängning – Moskvabörsen öppnar på torsdagen

Moskvabörsen steg första handelsdagen efter nästan en månads stängning till följd av krig och sanktioner. Men handeln var riggad för att klara ett massivt säljtryck – med blankningsförbud, förbud för utländska ägare att sälja och stödköp samt återköp.

ANNONS
|

När Moskvabörsen stängde vid klockan 12 svensk tid hade Moex-index gått upp 4,4 procent, medan RTS-index – där aktierna prissätts i dollar – tappade 9 procent.

Bland de enskilda aktierna som får handlas i den starkt begränsade handeln är det kraftiga lyft för olje- och gasaktier som Lukoil, Rosneft och Gazprom – upp med 10-15 procent.

Bland förlorarna finns sanktionsdrabbade bolag som flygbolaget Aeroflot, ned 18 procent, och storbanken VTB Bank, ned 6 procent. Transneft, en bjässe inom oljeledningar i Ryssland, faller också 6 procent.

Börsen, som varit stängd för handel sedan den 25 februari, håll endast öppet mellan 10 och 14 lokal tid på torsdagen, vilket innebär klockan 8 till 12 svensk tid.

ANNONS

Totalt kommer det vara möjligt att handla i de 33 aktier som ingår i huvudindexet Moex.

Utländska investerare får inte sälja aktier

Handeln på Moskvabörsen präglas just nu av stora begränsningar. Det går endast att handla i de 33 aktier som ingår i huvudindexet Moex. Utländska investerare får inte sälja sina aktier och centralbanken i Moskva har infört ett förbud mot så kallad blankning, där investerare satsar på kursfall med hjälp av lånade aktier.

Dessutom har Rysslands finansdepartement laddat upp för stödköp för upp till 10 miljarder dollar.

På marknaden spekuleras det i att Moskvabörsen för att hantera det stora säljtrycket bland utländska investerare – som än så länge är inlåsta i sina positioner – kommer att dela upp börsen i två separata delar: en för inhemska investerare och en för utländska.

Uppehållet har varit Moskvabörsen längsta i modern tid. Då kriget i Ukraina började den 24 februari rasade Moskvabörsen med 45 procent.

Sedan i måndags håller Moskvabörsen även öppet för handel med statsobligationer i rubel.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS