Efter cyberincidenten – pengarna dröjer till nästa vecka

Förhoppningen var att utbetalningarna skulle ske på fredag. Nu kommer beskedet att Sveriges a-kassor tvingas vänta med återstarten av sina it-system efter förra veckans cybersäkerhetsrelaterade incident. Det innebär att 30 000 får vänta på sin arbetslöshetsersättning till nästa vecka.
– De som drabbas av det här är ytterst a-kassornas medlemmar, säger Johan Ahlgren, kommunikationschef på Sveriges a-kassor.

ANNONS
|

Det var i fredags A-kassornas system stängdes ned efter att en cybersäkerhetsrelaterad incident upptäckts hos en av 24 anslutna a-kassor.

En konsekvens av det var att den utbetalning som planerades till a-kassornas cirka 30 000 medlemmar nu på torsdag sköts på framtiden.

– Inte osannolikt på fredag. Det är ingen garanti, men vi jobbar mot det, sa Johan Ahlgren i måndags.

För att det skulle vara möjligt krävdes en omstart av a-kassornas it-system under tisdagen.

Dessa gick dock inte att göra.

– Vi vill vara trygga att det verkligen fungerar när det öppnas upp, så att det inte blir någon miss en timme efteråt. Det är ett enormt kontrollarbete, säger Johan Ahlgren.

ANNONS

Vill inte garantera en utbetalning på tisdag

Den nya planen är istället att starta upp a-kassornas it-system under onsdagen, grupp för grupp, för att undvika missöden.

Det får till konsekvens att pengarna, uppskattningsvis cirka 250 miljoner kronor, kan nå mottagarna på tisdag i nästa vecka.

Det är en försening med fem dagar.

– Vi hade en förhoppning att kunna öppna upp systemen under gårdagen. Det visade sig vara en alldeles för stark förhoppning. Det är dumt att i nuläget säga att det finns en garanti om tisdag.

Någonstans mellan 30 och 35 000 medlemmar berörs av förseningen.

– Självklart finns det en oro och osäkerhet om när pengarna ska komma. Vi kan inte garantera en viss dag, även om det var förhoppningen att det skulle bli fredag, säger Johan Ahlgren.

Han tillägger:

– Jag vill också säga att det finns en stor förståelse för den situation som har uppstått, och att det är en allvarlig incident som vi inte kan ta lätt på. Det tar lång tid att utreda och säkerställa allt, säger Sveriges a-kassors kommunikationschef.

Ingen misstänkt för cyberincidenten mot a-kassan

Utredningen görs just nu ihop med driftleverantören och ett antal säkerhetsexperter.

– En del av analysen är att kontrollera att inga uppgifter har kommit ut ur systemen, att inte pengar har försvunnit. Det har handlat mycket om att säkra systemet och kontrollers att de fungera, då att vi kan använda dem igen. Utan att de är skadade, säger Johan Ahlgren.

ANNONS

Han tillägger:

– Sedan återstår fortfarande att få reda på vad exakt som har hänt. Hur man har gått tillväga. I nuläget finns ingen misstänkt, säger Johan Ahlgren på Sveriges a-kassor.

Själva återstarten av a-kassornas it-system sker i omgångar.

– Vi börjar med de system som innehåller Mina sidor, där medlemmar gör sin tidrapportering. Sedan måste system där handläggarna hantera ansökningar om utbetalningar upp. Det är väldigt många olika system, säger Johan Ahlgren.

LÄS MER:Återstart av a-kassornas system dröjer

LÄS MER:Ministern om it-attacken: Allvarlig hotbild

LÄS MER:A-kassorna fortsatt nere – då kan pengarna komma

LÄS MER:MSB om it-angreppen: Ser inget samband

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Ida Johansson förklarar och analyserar privatekonomi och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS