Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Federal reserves chef Jerome Powell.  Bild: Alex Brandon
Federal reserves chef Jerome Powell. Bild: Alex Brandon

Efter corona – USA sänker räntan i krisåtgärd

Den amerikanska centralbanken Federal reserve sänker räntan med 0,5 procentenheter.
Detta i en krisåtgärd efter den senaste tidens utbrott av coronavirus.

Den amerikanska centralbanken har sänkt sin styrränta till spannet 1-1,25 procent. Detta i en krisåtgärd efter världens börser rasat i sviterna av corona-viruset.

"Utgör växande risker"

"Fundamenten i den amerikanska ekonomin fortsätter vara starka. Samtidigt utgör coronaviruset växande risker för den ekonomiska aktiviteten. I ljuset av dessa risker och med målen att maximera sysselsättning och prisstabilitet har Federal reserves marknadskommitté beslutat att sänka styrräntan med en halv procentenhet", skriver den amerikanska centralbanken i ett pressmeddelande.

Både den amerikanska och den svenska börsen rusade flera procent, kort efter beskedet.

– Det tillhör inte vanligheterna men vi är inte i en vanlig situation med vanliga risker utan har ett virus som vi inte kan kontrollera eller räkna, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth.

Winsth: Oväntat men ändå inte

Trots den oväntade tajmingen låg ändå räntesänkningen i korten, menar hon.

– Federal Reserve har flaggat för det och även om börsen nu stiger var en räntesänkning redan inprisad av marknaden.

Annika Winsth, chefsekonom Nordea. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
Annika Winsth, chefsekonom Nordea. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

"Riksbanken kan tvingas agera"

Enligt chefsekonomen handlar inte den amerikanska centralbankens hastiga beslut om att hålla inflationen i schack. Det är en tydlig signal om att Fed är redo att kavla upp ärmarna när det kommer till coronavirusets ekonomiska effekter.

– Det är deras sätt att visa på att man är redo att stötta ekonomin.

Hur kommer centralbankskollegorna i Europa tolka Fed:s beslut?

– Jag tror inte den svenska Riksbanken gärna vill agera, men det kan de tvingas till. Jag tror att Riksbanken kommer att avvakta och om de gör något är handlar det främst om kvantitativa lättnader snarare än en räntesänkning. Även Europeiska centralbanken kommer avvakta, säger Annika Winsth och fortsätter:

– Till skillnad från Fed saknar ECB och svenska Riksbanken en positiv styrränta. Skulle de sänka hade räntan blivit minus.

"Centralbankerna kan göra gemensam sak av coronahotet"

Hon utesluter dock inte att centralbankerna runt om i världen tar ett gemensamt grepp kring de ekonomiska konsekvenserna av coronavirusets utbrott. Det har nämligen skett förr.

– Vid finanskrisen snackade centralbankerna ihop sig om åtgärdspaket, det skulle kunna hända nu också, säger Annika Winsth.

Sparekonomen Frida Bratt på Nordnet beskriver sänkningen som en krisåtgärd för att undvika att virusutbrottet förvandlar den redan pågående globala avmattningen till en fullskalig recession.

– Marknaden krävde i princip det här, den satte allt hopp till att Fed skulle rycka ut. Det var därför vi såg att börsen gick upp i går framför allt i USA, på förhoppningen om att styrräntan skulle sänkas, säger Bratt till TT.

Frida Bratt, sparekonom Nordnet. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
Frida Bratt, sparekonom Nordnet. Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Beslutet kan leda till konsekvenser för svenska Riksbanken, enligt Bratt som delar Annika Winsths analys om att stödköp av statspapper är den troligaste stimulansåtgärden.

– Riksbanken är ingen isolerad ö som kan agera helt på eget bevåg, utan måste nästan följa i Feds spår mer eller mindre. Det ökar sannolikheten för att Riksbanken agerar, även om jag tror att köp av svenska statsobligationer ligger närmare till hands än en sänkning av styrräntan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.