Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ECB-chefen Mario Draghi. Arkivbild.

ECB trappar ner stödköp

Europeiska centralbanken (ECB) lämnar styrräntan oförändrad. Stödköpsprogrammet förlängs, men trappas ned från och med nästa år.

- Vi har beslutat att lämna styrräntan oförändrad och vi väntar oss att räntan kommer att ligga kvar på den nivån under överskådlig tid, säger ECB-chefen Mario Draghi på en presskonferens.

Stödköpsprogrammet förlängs till september nästa år, men de månatliga köpen halveras från januari.

- Vi kommer att fortsätta att göra stödköp med månatliga 60 miljarder euro fram till och med december i år. Från och med januari nästa år kommer stödköpen att uppgå till 30 miljarder euro, säger Mario Draghi.

ECB säger också att köpen kan komma att förlängas ytterligare om det anses nödvändigt för att få fart på inflationen, i ett besked som kom i samband med att banken publicerade sitt senaste räntebesked.

ECB:s beslut innebär att styrräntan ligger kvar på noll procent. Beskedet var väntat. Räntan på bankinsättningar hos ECB lämnas också oförändrad på minus 0,4 procent.

ECB:s agerande har stor betydelse för Riksbanken och ränteläget i Sverige. Så länge ECB fortsätter med en expansiv penningpolitik är det svårt för Riksbanken att göra tvärtemot.