Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Europeiska centralbanken (ECB), med Mario Draghi, planerar inga räntehöjningar förrän tidigast hösten 2019. Arkivbild.

ECB sänker tillväxtprognosen

Europeiska centralbanken (ECB) sänker tillväxtprognosen för eurozonen till 2 procent i år och 1,8 procent 2019. Enligt ECB-chefen Mario Draghi är risken för att prognosen ligger för högt eller för lågt balanserad.

I senast föregående ECB-prognos beräknades årets tillväxt till 2,1 procent och nästa års tillväxt till 1,9.

ECB-ekonomernas inflationsprognos lämnas samtidigt oförändrad på 1,7 procent för åren 2018–2020.

- Den underliggande inflationen väntas stiga mot slutet av året och därefter gradvis öka på medellång sikt, säger Draghi under en presskonferens.

Oförändrad styrränta

Han tillägger att osäkerheten när det gäller inflationsutvecklingen just nu avtar.

Prognossänkningen kommer sedan ECB, precis som väntat, beslutat att lämna styrräntan oförändrad på noll procent och bekräftat att det är först till hösten 2019 som det är aktuellt med nästa räntehöjning.

ECB förtydligade samtidigt att man från oktober halverar sina stödköpsvolymer till 15 miljarder euro per månad fram till årsskiftet. Stödköpen, med vilka ECB har köpt obligationer för 2 500 miljarder euro på fyra år, kommer därefter att upphöra.

- De senaste sysselsättningssiffrorna visar att 9,2 miljoner arbetstillfällen har skapats i eurozonen sedan 2013, med stigande löner. Så vi är övertygade om att vår nuvarande penningpolitiska linje ligger i linje med vårt inflationsmål, säger Mario Draghi.

Ökad osäkerhet

Samtidigt pekar han ut protektionism – där nya USA-tullar hotar – och sårbara tillväxtekonomier i kombination med turbulenta finansmarknader som problem som vuxit sig större på senare tid.

- Den ökade osäkerheten i vissa tillväxtländer är absolut en faktor som späder på den generella osäkerheten på världsmarknaden. Men med det sagt, än så länge, har det inte varit några betydande spridningseffekter från Turkiet och Argentina till andra länder, säger Draghi.