Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ECB:s chef Mario Draghi. Arkivbild.

ECB lämnar styrräntan oförändrad

Tillgångsköpen avslutas vid årsskiftet och styrräntan lämnas oförändrad i minst ett år, det meddelade Europeiska centralbanken på torsdagen.

Europeiska centralbankens chef Mario Draghi sade under en presskonferens efter rådets sammanträde i Riga att de långsiktiga inflationsförväntningarna är väl förankrade och att inflationen troligen kommer ligga kvar och flyta runt ECB:s målsättning på strax under 2 procent året ut.

Han påpekade dock att omfattande stimulansåtgärder inom eurozonen fortfarande är nödvändiga och att centralbankens stödköpspaket kommer avvecklas först vid årsskiftet. Det innebär att tillgångsköpen om 30 miljarder euro fortsätter i samma takt som tidigare fram till i september. Efter det, om ekonomisk data och inflationsprognoser kommer in som väntat minskar man sedan stödköpen med hälften. Vid årsskiftet ska tillgångsköpen ha avvecklats helt.

ECB beslutade även under mötet att lämna styrräntan oförändrad på 0,0 procent i åtminstone ett år framöver.

Bankchefen Draghi försäkrade att ECB är redo att vid behov använda sig av de penningpolitiska verktyg man har att tillgå men gick inte närmare in på när en nästa räntehöjning kan förväntas.

Efter dagens penningpolitiska besked stiger börserna runt om i Europa och dollarn och det brittiska pundet stärks mot euron.