Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ECB-chefen Mario Draghi väntas under hösten ta de första stegen i en ettårig avveckling av sitt omstridda program för stödköp av statspapper. Arkivbild.

ECB höjer tillväxtprognosen

Europeiska centralbanken (ECB) lämnar styrräntan oförändrad på noll och justerar inget i sitt omstridda stödköpsprogram. Men det blev ett rejält lyft för tillväxtprognosen till 2,2 procent i år.

I senast föregående prognos räknade ECB med en tillväxt på 1,9 procent i år.

- I höst kommer vi fatta beslut om utformningen av våra penningpolitiska instrument efter årsskiftet, sade ECB-chefen Mario Draghi på en webbsänd presskonferens efter räntebeskedet.

Han tillade att man redan på torsdagens möte preliminärt berört frågan om att dra ned på stödköpsprogrammen, men att frågan kommer att avgöras i oktober.

ECB-direktionen kommer då att titta på inflationsförväntningarna och vad som krävs i form av finansiella förutsättningar för att nå ECB:s inflationsmål på nära men strax under 2 procent, enligt Draghi:

- Den underliggande inflationen har ökat något under de senaste månaderna, men den är fortfarande överlag på nedtryckta nivåer.

Euron hade redan inför räntebeskedet stärkts till 1:20 dollar per euro och fortsatte uppåt när Draghis presskonferens inleddes.

Enligt Draghi var annars tillväxten ett av direktionens huvudteman på räntemötet.

- Den är robust, den kommer på bred front och vi noterade att sex miljoner arbetstillfällen har skapats sedan 2013, sade han.