ECB-chefen Mario Draghi. Arkivbild.

ECB-besked goda nyheter för låntagare

Europeiska centralbanken skjuter på kommande räntehöjning. Det är goda nyheter för svenska bolånetagare.

Europeiska centralbanken (ECB) kommer att vänta med en ränteförändring, åtminstone till slutet av året alternativt ännu längre än så, meddelade banken i samband med sitt räntebesked. Orsaken är förväntad lägre tillväxt och lägre inflation än man tidigare trott under året och nästa år.

Tidigare har ECB sagt att räntan kommer att vara oförändrad till och med slutet av sommaren.

ECB-beskedet innebär att även Riksbanken kan komma att höja sin styrränta senare än vad den flaggat för hittills, någon gång andra halvåret i år. Redan innan var många bedömare tveksamma till om Riksbanken verkligen kommer att följa sin egen prognos.

- Det finns inga inhemska skäl att höja, säger Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson och pekar på att inflationen och tillväxten bedöms vara på väg ner.

Och nu faller ett internationellt skäl delvis också ifrån. Riksbanken har ofta anfört beroendet av vad omvärlden, med den viktiga Europeiska centralbanken i spetsen, hittar på med sin penningpolitik. Nordeas ekonomer spådde innan torsdagens ECB-besked att nästa räntehöjning kommer mot slutet av året, men det är nu mer osäkert, enligt Isaksson.

- ECB är ännu mjukare än väntat, det ökar sannolikheten för att räntehöjningen väntas senare än så, säger Torbjörn Isaksson.

Även aktörerna på ränte- och valutamarknaderna verkar vara inne på samma linje. Kronan försvagades betänkligt samtidigt som marknadsräntorna föll.