Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

E-handelsjätte kan hjälpa Sverige med coronadata

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) för samtal med amerikanska it-bolaget Amazon som vill hjälpa Sverige med att kartlägga coronasymtom bland landets invånare, uppger Sveriges Radio Ekot.

Flera myndigheter ämnar att samla in uppgifter kring svenskarnas coronasymtom i ett försök att bilda sig en uppfattning om hur sjukdomens symtomspridning ser ut runt om i Sverige. Detta genom en digital enkät som ska gå ut i hela landet – bakom den återfinns MSB, Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen.

Vill lagra svenskarnas symtomuppgifter

För att göra det behöver staten någon som kan lagra uppgifterna. Enligt uppgifter till Sveriges Radio Ekot är det den amerikanska e-handelsjätten Amazon bolaget som är tilltänkt att tillhandahålla tjänsten.

Projektet kring symtomspridning har varit uppe i mejlväxlingar mellan MSB och Amazon, att den amerikanska it-jätten är en intressant kan dessutom MSB:s särskilde rådgivare Svante Werger bekräfta.

– Ja, det är min bild. Det får vi återkomma om i samband med att vi berätta mer om verktyget, säger han till radion.

Informationen riskerar att bli tillgänglig i USA

Ett sådant samarbete skulle dock inte vara helt oproblematiskt eftersom den insamlade information kan bli tillgänglig för amerikanska myndigheter, enligt Kammarkollegiets it-upphandlare Daniel Melin.

– Jag skulle själv ha den utgångspunkten är den här informationen är möjlig att tillskansa sig för, i det här fallet, amerikanska myndigheter, säger Daniel Melin till Sveriges Radio Ekot.

Amazon är inte den enda amerikanska it-jätten som erbjuder sina tjänster i kampen mot corona. Även Google och Apple har nyligen lanserat en global smittspårningslösning.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.