Dyster syn på ekonomin

ANNONS
|

Hushållen har inte varit så här pessimistiska på 15 år enligt Konjunkturinstitutets (KI) senaste barometer som mäter hushållens och företagens syn på ekonomin. Den oväntat deppiga synen från hushållens sida gäller både svensk ekonomi och den egna ekonomin.

- Det är lite fråga om en chockimpuls från pris- och kostnadssidan, som delvis kan förklara den överraskande dramatiska pessimismen som finns, säger Roger Knudsen, enhetschef för konjunkturbarometern.

Bara under de senaste två månaderna har 20 procent fler av hushållen blivit mer pessimistiska och det ses som en dramatisk förskjutning.

- Det är motsvarande fall som vi sett hos hushåll i USA och där finns det mer fog för reaktionen än här, säger Roger Knudsen.

ANNONS

Några förklaringsfaktorer kan vara att oljepriset i början av juli nådde nya rekordhöjder, riksbanken höjde räntan och sin räntebana och livsmedel är dyrare.

Flera hushåll än normalt har också en mycket dyster syn på sin egen ekonomi. Där spelar räntan en stor roll för många familjer. Dessutom förväntar sig hushållen fortsatt stigande priser.

Avmattningen i svensk ekonomi är tydlig och företagen är, som väntat, också pessimistiska. Alla sektorer inom näringslivet, förutom byggindustrin, befinner sig i ett mycket svagare läge än normalt enligt barometern.

Orderingången viker, efterfrågan från utlandet likaså och sysselsättningen har efter drygt två år med tillväxt slutat att öka.

Branscher på väg ner enligt KI är bland annat pappersindustrin, bilindustrin samt hotell- och restaurang.

Det har också blivit betydligt tuffare för den privata tjänstesektorn, liksom för detaljhandeln.

KI kommer att skriva ner sin prognos för tillväxten i Sverige till runt två procent i år och en bra bit under två procent för nästa år.

KI:s konjunkturbarometer

ANNONS