Dyrt med ettor i svenska studentstäder. Arkivbild.
Dyrt med ettor i svenska studentstäder. Arkivbild.

Dyrare studentlyor kan spä på segregation

Priset på ettor i flera studentstäder har de senaste åren mer än fördubblats. Nu varnas för utvecklingen.

ANNONS
|

- Jag är rädd för, om vi inte attraherar alla grupper till våra universitet, att segregationen i samhället kommer att bli mycket större, säger Tanja Ilic, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

De senaste fem åren har priset på en etta i Linköping ökat med 131 procent. Det gör att staden toppar listan som Svensk Fastighetsförmedling tagit fram över prisutvecklingen för ettor i Sveriges största studentstäder. Jönköping följer tätt efter med en uppgång på 123 procent och därefter Sundsvall, upp 121 procent.

ANNONS

Klassiker i botten

Studentstäderna som sett den minsta prisuppgången på ettor är Uppsala, plus 37 procent, Umeå, 54 procent och Stockholm 57 procent. Fyra från slutet ligger Lund, där är uppgången 62 procent de senaste fem åren.

En bild som träder fram är att äldre, klassiska, universitetsstäder har haft en mindre prisuppgång än städer med nyare högskolor och universitet.

- De kommuner som ligger högt på listan har ansträngt sig för att få studenter. Då blir det också en större efterfrågan på bostäder, säger Ilic.

Enligt Ilic kan det också vara så att nyare studentstäder har anpassat sitt byggande till studenter mer än vad exempelvis äldre studentstäder som Uppsala och Lund har gjort.

"Få billiga lägenheter"

Dessutom kommer de nya studentstäderna från lägre prisnivåer, generellt.

- Även det kan bidra till att de ökar mer, säger Tanja Ilic.

Och nu finns en oro för att priserna på boende som passar för studenter ska dra iväg ytterligare.

ANNONS

- Det finns för få billiga lägenheter och rum till uthyrning i studentstäderna. Det ska inte vara en fråga om du har föräldrar som kan hjälpa dig med ett boende om du ska kunna studera eller inte, säger Tanja Ilic.

TT

Fakta: Prisutveckling för ettor i studentstäder

Statistiken baseras på överlåtelser av bostadsrätter med ett rum gjorda under mars 2012 till februari 2013 jämfört med mars 2017 till februari 2018 i 14 av landets största studentkommuner.

Källa: Svensk Mäklarstatistik/Svensk Fastighetsförmedling

ANNONS