Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högkonjunkturen pressar upp priserna på skogsmark. Arkivbild.

Dyrare skogsmark i norr

Priset på skogsmark steg förra året. Mest gick det upp i norra Sverige, på vissa ställen uppemot 15 procent.

Högkonjunkturen pressar upp priserna på skogsmark. Totalt var uppgången strax under fyra procent 2017, enligt statistik från LRF Konsult.

Men spridningen är stor. I söder stod priserna så gott som stilla medan de i norr steg nära 12 procent. I en del regioner, som Jämtland och kustlandet i Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten, steg priserna ännu mer än det.

Utvecklingen visar på ett trendbrott.

- Priset på skogsmark i södra och mellersta Sverige har stigit avsevärt i flera år, men skogsmark i norra Sverige har gått ner. Nu har marknaden helt enkelt förstått att man får mycket skog för pengarna där, säger Markus Helin, chefsmäklare på LRF Konsult.

Det är många investeringar på gång och industrin kommer att behöva en hel del virkesråvara, konstaterar han.

Det har alltid varit en skillnad i pris mellan landsändarna. Det är naturligt eftersom tillväxten är högre, det finns fler människor och mer kapital i söder, och utbudet av mark är begränsat, enligt Markus Helin. Men det senaste decenniet har skillnaden ökat.

Genomsnittspriset i Sverige låg på 415 kronor per skogskubikmeter förra året. I söder var det 613 kronor och i norr 276 kronor. Mellersta Sverige hamnade precis på snittet.