Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regeringen planerar att förmånsbeskatta privata sjukvårdsförsäkringar. Arkivbild.

Dyrare privat sjukvårdsförsäkring avskräcker

Privata sjukvårdsförsäkringar kommer att bli några tusenlappar dyrare per år när de förmånsbeskattas. Det väntas få intresset för att teckna dessa försäkringar att minska.

Totalt har i dag 650 000 personer en privat sjukvårdsförsäkring i Sverige. Omkring 470 000 av dem tecknas av arbetsgivare för anställda.

Den nya förmånsskatten kommer att införas från den 1 juli 2018. Förslaget ska aviseras i höstbudgeten och senare läggas som ett förslag i en så kallad särproposition, rapporterar SVT Nyheter. Förmånsbeskattningen förväntas ge en miljard kronor om året till statskassan.

Branschorganisationen Svensk Försäkring är starkt kritisk och tycker att regeringen kommer med dubbla budskap.

Förvånade

- För det första är vi lite förvånade därför att regeringen har tryckt rätt hårt under de senaste åren på arbetsgivarnas ansvar för att hålla sin personal frisk, och de höga sjukpenningkostnaderna är ett problem för regeringen, säger Eva Erlandsson, senior ekonom på Svensk Försäkring.

- Arbetsgivarna tecknar försäkring för att personalen ska vara frisk och då inte heller belasta regeringens budget på sikt.

Svensk Försäkring menar att framför allt Vänsterpartiet försöker hitta sätt att minska användningen av privata sjukvårdsförsäkringar.

- Det är ett gammalt missförstånd att privata sjukvårdsförsäkringar skapar en gräddfil. Vi tar inte av den vård som landstinget köper. Det här är en helt annan kö. Och det här förslaget drabbar ju alla anställda. Det är inte bara vd:ar och personer på höga chefspositioner som har en försäkring, säger Erlandsson.

Dyrare försäkring

Enligt Erlandsson kan den privata sjukvårdsförsäkringen nu bli mellan 2 000 och 2 500 kronor dyrare per år.

- Om det är 100 procents förmånsbeskattning och det är 50 procents marginalskatt så kan det säkert handla om ett par tusen per år som den enskilde ska betala för den här försäkringen.

Konsekvensen kan bli att färre vill ha en privat sjukvårdsförsäkring.

- De som omfattas av försäkringen och har haft den ett tag och har använt den inser värdet av den. Men sedan är det inte alla som har nyttjat den och det kanske är de som väljer att avstå, säger Erlandsson.

- Det brukar bli effekten när man höjer priset att efterfrågan går ner lite grann.