Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Inflationssiffror ingen överraskning för Riksbankschefen Stefan Ingves. Arkivbild.

Dyrare el lyfter inflationen

Dyrare mat och el, men inget som väntas påverka räntan ytterligare. Inflationen steg något i december, visar nya siffror. Uppgången var väntad och bedömare tror inte att det påverkar Riksbankens räntepolitik i det här läget.

Inflationstakten, enligt måttet KPIF som är det Riksbanken främst tittar på, var i december 2,2 procent, jämfört med 2,1 procent i november, enligt Statistiska centralbyrån (SCB).

Siffrorna innebär ingen dramatik för räntan, enligt Nordeas ekonomer.

"Det här förändrar inte mycket för Riksbanken", skriver Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson i en snabbkommentar.

I KPIF är effekterna av ändrade bolåneräntor borträknade.

Dyrare flyga

Den totala inflationstakten, enligt måttet KPI, uppgick i december till 2,0 procent, oförändrat jämfört med månaden före. Bland de priser som mest påverkat inflationen det senaste året märks stigande elpriser, 16,5 procent, högre matpriser, 2,1 procent och dyrare transporttjänster, 5,4 procent. Åt andra hållet har lägre priser på teleutrustning, 13,9 procent, påverkat inflationen negativt, enligt SCB.

Även utrikes flygpriser har den senaste tiden dragit iväg.

Höjning senare

Också rensat för stigande energipriser ligger inflationen, 1,5 procent, på Riksbankens egen prognos. Riksbanken höjde styrräntan strax före jul till minus 0,25 procent och flaggade då för att nästa räntehöjning kommer andra halvåret i år.

Nordeas ekonomer spår fortsatt att nästa räntesteg tas i december i år, och då i takt med att Europeiska centralbanken också börjar släppa på gasen.

Inflationstakten är förändringen av konsumentpriserna i årstakt, det vill säga jämfört med motsvarande månad året före.