Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Essity, med vd Magnus Groth, redovisar bokslut för 2021. Arkivbild.
Essity, med vd Magnus Groth, redovisar bokslut för 2021. Arkivbild. Bild: Anders Wiklund/TT

Dyrare blöjor efter vinstras för Mölndalsbolag

Mjukpapperstillverkaren Essity redovisar ett vinstras för fjärde kvartalet 2021. Men styrelsen höjer utdelningen och vd Magnus Groth aviserar nya prishöjningar för att få upp marginalerna.

Essity redovisar en vinst före skatt på 2 564 miljoner kronor för fjolårets fjärde kvaral. Det innebär ett vinstras på 36 procent jämfört med motsvarande kvartal ett år tidigare, som låg på 4 019 miljoner kronor.

Nettoomsättningen steg samtidigt med 11 procent till 34,2 miljarder kronor, upp från 30,9 miljarder.

LÄS MER: Nästan alla märkesvaror blev bäst i frukosttest

LÄS MER: En bra butikslayout ökar lönsamheten rejält

I bokslutet för 2021 föreslår Essitys styrelse en utdelning på 7 kronor per aktie, upp från 6:75 kronor ett år tidigare.

Enligt vd Magnus Groth pressas resultatet under fjärde kvartalet av högre kostnader för råvaror, energi och distribution – som sammantaget sänker den så kallade rörelsemarginalen (ebita) med 10,4 procentenheter.

Stigande råvarupriser leder till dyrare blöjor

Samtidigt ökar volymerna och försäljningspriserna, vilket i kombination med en bättre produktmix och kostnadsbesparingar stärker resultatet.

"Under 2022 kommer vi att genomföra ytterligare prishöjningar", skriver Groth i en kommentar. Det gäller för bolagets samtliga produktkategorier, som bland annat omfattar blöjor och bindor.

Varumärken som Libresse, Tena och blöjorna Libero riskerar alltså därmed att bli dyrare i butik. Hur mycket är dock ännu inte annonserat.

"Vårt nya mål för försäljningstillväxt på mer än 5 procent inkluderar såväl organisk försäljningstillväxt som förvärv. Vi prioriterar att växa i kategorier med högst lönsamhet", tillägger han.

Vinstmissen möts av sura miner på Stockholmsbörsen – Essitys aktie rasar med över 3 procent i den inledande handeln.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Ekonomi. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev

GP Ekonomis Alexander Piauger blickar ut i den finansiella världen och kommer med aktuella spaningar och lästips.

För att anmäla dig till nyhetsbrevet behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt och ger dig flera fördelar. Följ instruktionerna och anmäl dig till nyhetsbrevet här.