Ett oljeraffinaderi söder om Teheran. Arkivbild.
Ett oljeraffinaderi söder om Teheran. Arkivbild.

Dyrare bensin efter Trumps Iranbesked

Donald Trumps besked om att lämna kärnenergiavtalet med Iran kan innebära dyrare bilsemester för svenskar i sommar. Oljepriset har skjutit i höjden samtidigt som dollarn är ovanligt stark.

ANNONS
|

Att USA drar sig ur det globala avtalet innebär att hårda sanktioner mot Iran återinförs. Hur dessa kommer se ut är dock oklart, vilket är det sämsta möjliga för de finansiella marknaderna, enligt Handelsbankens råvarustrateg Martin Jansson.

- Det innebär en högre osäkerhet, precis som i tullfrågan med Kina. Hade Trump gått ut med ett definitivt besked om när sanktionerna införs och i vilken omfattning skulle marknaden ha något att förhålla sig till.

ANNONS

Ökade bensinpriser

Osäkerheten och de negativa konsekvenserna för Irans oljeexport har fått världsmarknadspriset på råolja att stiga till den högsta nivån sedan 2014. Det tillsammans med en ovanligt stark dollar kan för svenskar innebära att bilsemestern blir en kostsam historia.

- Kombinationen med det högsta oljepriset på flera år och en dollar som är på den starkasta nivån på väldigt länge gör att bensinen blir dyr. Det innebär att det kommer bli jättedyrt att göra en bilsemester i Sverige i sommar.

"Ingen hjälp från Saudi"

Oljeproduktionen i Iran är den tredje största i Mellanöstern, efter Saudiarabien och Irak. Landet är även en av de större medlemmarna i oljekartellen Opec. Men att samarbetet, när väl USA:s sanktioner är på plats, skulle täcka upp för tappet i oljeproduktion är inte troligt, enligt Martin Jansson.

- I den bästa av världar hade Saudiarabien täckt upp för bortfallet i Irans oljeproduktion, men det är inte sannolikt sett till deras politik som syftar till högre oljepriser.

ANNONS
TT-Reuters

ANNONS