Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högre priser på resor påverkade inflationen i juni. Arkivbild.

Dyrare att resa i sommar

Det ostadiga vädret fick svenskarna att längta söderut i början av sommaren. Priserna på charterresor och utrikesflyg sköt i höjden i juni. De dyrare resorna höll uppe inflationen.

- Det ostadiga vädret har gjort att efterfrågan stuckit iväg enormt. Och det håller i sig, säger Michael Kapil, marknadschef på resebyrån Ticket.

Bland charterresor är utbudet skralt i nuläget. Det finns fortfarande en del resor kvar, men eftersom efterfrågan är hög är priserna det också. Paketresor kostade 22 procent mer i juni jämfört med i maj, visar siffror från Statistiska centralbyrån (SCB).

Jämfört med för ett år sedan var paketresorna 16 procent dyrare.

- Även förra året innebar en prisuppgång jämfört med året innan det. Man kan bara konstatera att trenden är att sistaminutenresorna blir dyrare och dyrare. Det är en marknad där de som bokar tidigt vinner, säger Kapil.

Flygpriserna också högre

Många kunder väljer i stället att packa ihop egna resor med reguljärflyg och hotell. Men även priserna på utrikesflyg har rusat, och låg 25 procent högre i juni än i maj.

Prisuppgången på resor låg bakom att inflationstakten i svensk ekonomi var oförändrad i juni, 1,7 procent. Mellan maj och juni ökade konsumentpriserna med 0,1 procent, enligt SCB.

- Att paketresor steg med 22 procent är betydligt mer än normalt för juni. Även reguljärt utrikesflyg steg mer än väntat. De två faktorerna förklarar i princip alltihop, säger Åke Gustafsson, ekonom på Swedbank, om månadsförändringen.

Utvecklingen innebar att inflationen låg över såväl analytikernas som Riksbankens prognos för juni. Men ekonomerna drar inga stora växlar på det. Reseeffekten kan vara tillfällig och slå tillbaka, konstaterar Martin Enlund på Nordea.

Väljer att vänta

Enligt Michael Kapil på Ticket blir många kunder som kommer in i butikerna nu avskräckta av de höga priserna och väljer att boka en höst- eller vinterresa i stället.

- I princip halveras priserna efter skolstarten. En resa till Mallorca börjar på 8 000 kronor i juli, men kostar 4 000 efter 15 augusti.