Exempel på livsmedel som innehåller eller kan innehålla den omstridda palmoljan.
Exempel på livsmedel som innehåller eller kan innehålla den omstridda palmoljan.

Du äter mer omstridd palmolja än du tror

ANNONS
|

Om du har tagit ett kex till kaffet, ätit lågprisglass eller stekt i hushållsmargarin – då har du sannolikt ätit palmolja. Matindustrin tycker om palmoljan för att den är billig, smaklös och hållbar.

Naturvänner gillar den inte. Orsaken är att odlingarna, som mest finns i Indonesien och Malaysia, förknippas med skövling av regnskog. Enorma ytor avverkas, lokalbefolkningen trängs undan och djurlivet hotas.

Läs också: Norska matjättar rensar ut palmoljan

Kanske är det därför de flesta tillverkare har tigit om palmoljan. Det har bara stått "vegetabiliskt fett" eller "vegetabilisk olja" på paketen. Men reglerna har ändrats och nu kan kunderna se om varorna innehåller det omstridda fettet.

ANNONS

Vi gick en butiksrunda och hittade på kort tid ett 40-tal varor med palmolja. Det är lågprisvaror, som Eldorados glass och Ica basic kex, men också märkesvaror som Maryland cookies, Fazer dumlekolor och Blå band bearnaisesås.

Vanligast var palmoljan i kex, kakor och konfektyr. Oreos chokladkex, Gilles punschrullar och Tucs salta kex är några exempel. Vi hittade den också i färdig deg, frysta bakverk och sådan där låtsasost som går under namnet pizzamix. Chipstillverkarna har i stor utsträckning gått över till solrosolja, men det fanns palmolja i Estrellas mikropopcorn, Lorenz curly jordnötsbågar och Ica basic tortillachips. Bakmargarin har i regel palmolja som största ingrediens. Detsamma gäller flera varianter av gräddersättning.

- Vi använder väldigt mycket mer palmolja än vi skulle behöva, säger Maria Rydlund, sakkunnig på Svenska naturskyddsföreningen.

Hon vill inte uppmana till bojkott, men säger:

- Man kan inte lita på att produktionen är ansvarsfull. Som konsument kan man ta en timeout från palmolja. Det sätter tryck på tillverkarna att ta sitt ansvar.

Företagen hävdar att de håller på att städa bort den "smutsiga" palmoljan. Branschorganet Livsmedelsföretagen lovar att all palmolja i svenska livsmedel ska vara certifierad senast 2015.

Men när man synar åtagandet visar det sig att certifieringen är av den lägsta sorten, som enbart innebär att tillverkarna betalar en avgift till ett branschorgan. Själva oljan kan ha vilket ursprung som helst.

ANNONS

- Det är absolut för svagt, anser Maria Rydlund.

Det finns varor med så kallad segregerad palmolja, som ska vara ansvarsfullt odlad, men inget märke eller signal som visar detta för kunderna. SNF och andra miljöorganisationer anser dessutom att kontrollen är för dålig.

- Det är inte så enkelt att man kan säga "köp certifierat". Det är väldigt klurigt för konsumenterna, säger Rydlund.

Matkedjorna Ica, Coop och Axfood (Hemköp och Willys) har enats om att gå över till segregerad palmolja i alla egna märkesvaror. Målet är att det ska ske i år, men det kan bli förseningar.

- Jag tror att man ofta förknippar palmolja med något negativt. Det är därför vi får så mycket konsumentfrågor om det. Det är därför vi är pådrivande i frågan, säger Åsa Domeij, miljöchef på Axfood.

Jag sitter här med ett paket Eldorado glass och ett paket gräddersättning, Eldorado Mat 15%. Vad är det för palmolja i de produkterna?

- Jag skulle tippa att det inte är certifierad olja. Vi har börjat med Garant (Axfoods andra varumärke), svarar Domeij.

Maria Smith, miljöchef på Ica, får en liknande fråga.

Jag har köpt Ica smördeg och Ica basic kex med chokladfyllning. Vad är det för palmolja i dem?

ANNONS

- Vanlig konventionell palmolja. Bakmargarinet är den vara där vi har gått över till segregerad palmolja.

Detta är rätt dunkelt för kunderna.

- Vi har ett jobb framför oss att kommunicera. Ytterligare en märkning tror jag inte är rätt väg att gå, svarar Maria Smith på Ica.

Åsa Domeij på Axfood tror inte på att följa det norska exemplet (i artikeln härintill) och helt enkelt sluta med palmolja.

- Då ska man veta vad man ska byta till. Jag har frågat Greenpeace men inte fått någon rekommendation.

Brukar du själv handla varor med palmolja?

- Ja, ibland, det kan vara kex och någon choklad till barnen. Ibland dyker det upp sådan glass hemma men den gillar jag inte.

Maria Rydlund på Naturskyddsföreningen, däremot, undviker sådana produkter.

- När man har varit på plats i Indonesien känner man inte för att ha fredagsmys med den sortens snacks och godis.

Fakta: Hälften undviker

84 procent av de svenska konsumenterna känner till att det kan finnas palmolja i livsmedel.

48 procent av dem som känner till palmolja undviker den.

Det klart viktigaste skälet att undvika den är miljöhänsyn.

Källa: Demoskop/Livsmedelsföretagen

Palmoljan måste anges på paketen

ANNONS

Sedan 13 december 2014 måste palmolja deklarareras på matförpackningar. Tillverkarna får dock sälja slut på sina lager med varor som märkts tidigare. Regeln gäller i hela EU.

Läs också:Vill du vara med i GP:s Konsumentpanel?

ANNONS