Snabbare covidtestning med drop-in för utlandsresenärer.
Snabbare covidtestning med drop-in för utlandsresenärer. Bild: Johan Nilsson/TT

Drop in-tester för covid på Landvetter

Från och med i dag, 15:e mars, erbjuder Västra Götalandsregionen drop in-testning på Landvetter flygplats för ankommande resenärer bosatta i Västra Götaland.

ANNONS
|

Erbjudandet är frivilligt men Smittskydd Västra Götaland och Folkhälsomyndigheten råder alla som varit utomlands att testa sig.

Tanken är att resenärer enkelt kan göra en provtagning efter en utlandsvistelse, och därmed minska smitta.

Provtagningen är kostnadsfri och till för folkbokförda i Västra Götaland som anländer från en utrikesresa.

LÄS MER:Flygresenärer erbjuds covidtest vid bagagebandet

LÄS MER:Viruspass för flygresenärer planeras i mars

Frivilligt och gratis

– Läget kring covid-19 i Västra Götaland är osäkert och de nya virusvarianterna blir allt vanligare. Därför ser vi provtagning på flygplatsen som ett bra tillskott i vår hantering av pandemin. Det blir enkelt för inresande att provta sig medan de väntar på bagaget, säger Per Sikora, ställföreträdande provtagningssamordnare VGR, i ett pressuttalande.

ANNONS

Ankommande resenärer som inte bor i Västra Götaland rekommenderas att provta sig vid ankomst till deras slutdestination, av deras regionala smittskyddsmyndigheter.

Provtagningen är frivillig och stationen bemannas med personal från Civilförsvarsförbundet och är inledningsvis planerad att pågå till och med 31 maj. Eventuella positiva provsvar smittspåras av Närhälsan Landvetter vårdcentral.

Alla som varit utomlands rekommenderas av Folkhälsomyndigheten och Smittskydd Västra Götaland att provta sig vid hemkomst och därefter på nytt den femte dagen efter inresan.

Rekommendationen är också att stanna hemma och undvika nära kontakter i minst sju dagar.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS