Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Dramatisk förändring av Telias styrelse

Stockholm: Den förändring av Telia Soneras styrelse som klubbas igenom av extra bolagsstämma på onsdagen är den mest brutala i svensk bolagshistoria. Ut åker bland andra vice ordföranden Carl Bennet och förre Ericssonchefen Sven-Christer Nilsson.
Ommöbleringen av telekomoperatörens styrelse saknar motstycke i ett svenskt börsbolag och har förvånat många bedömare. Valberedningen, där den svenska staten har stort inflytande, har föreslagit att hela fem styrelseledamöter, Carl Bennet, Eva Liljebom, Lennart Låftman, Lars-Erik Nilsson och Sven-Christer Nilsson, får gå. De byts ut mot Nordeas vd Lars G Nordström, styrelseproffset Conny Karlsson, Maija-Liisa Friman och Jan Risfelt.
Dramatiskt
- Det här är ju dramatiska förändringar och det är en klar indikation på att styrelsearbetet inte har fungerat i Telia. Och genom att komma ut med ett förslag till ny styrelse och vänta ända till april signalerar man att man kommer att ha en icke fungerande styrelse i fyra, fem månader. Och det är därför man kallar till extra bolagsstämma redan nu, säger Andreas Ekström, telekomanalytiker på Handelsbanken Capital Markets.
Att Carl Bennet kastas ut ur Telia Soneras styrelse är kanske inte så förvånande eftersom han står socialdemokraterna nära. Den nya regeringen vill sälja statens andel i bolaget, och det är något som Carl Bennet har motsatt sig. Lennart Låftman, en gång i tiden löntagarfond-vd, ses också som s-märkt.
Andreas Ekström anser, liksom många andra bedömare, att styrelsearbetet försvårats av motsättningar, där ledamöterna haft "olika agendor".
Visioner
Vd Anders Igel har fått ta mycket kritik för Telias Soneras knackiga tillväxt och brist på visioner, men Andreas Ekström anser att mycket av den kritiken bör riktas till styrelsen.
- Om man säger att Telia är ett strategilöst företag så är det styrelsens uppgift att sätta agendan för strategin. Och där har de misslyckats, säger Andreas Ekström.
Det finns troligen förhoppningar om att de nya ledamöterna har kontakter som kan komma till nytta framöver. I bakgrunden finns utrikesminister Carl Bildt, som sägs ha goda förbindelser med den ryske affärsmannen Michail Fridman, vars investmentbolag Alfa Group är inblandad i ägarstrider i bolag där även Telia Sonera har intressen. (TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.