Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sjuksköterskorna Anna Lidén och Julia Skönås vårdar en coronapatient.Covid-19 patienter intensivvårdas på Infektionskliniken. Framför allt är det kvinnor inom vård och omsorg som drabbats av arbetssjukdomar.
Sjuksköterskorna Anna Lidén och Julia Skönås vårdar en coronapatient. Framför allt är det kvinnor inom vård och omsorg som drabbats av arbetssjukdomar. Bild: Robin Aron

Dramatisk ökning av arbetssjukdomar i covid-19

Anmälda arbetssjukdomar ökade dramatiskt under 2020. Det är framför allt kvinnor i vård och omsorg som uppger att de har blivit smittade och sjuka i covid-19, rapporterar Arbetsmiljöverket. Nu blir det mer inspektioner.

Under 2020 gjordes 19 800 anmälningar till Försäkringskassan om arbetssjukdomar. Kvinnornas anmälda arbetssjukdomar gick upp med 119 procent jämfört med året innan, medan männens ökade med 28 procent, visar Arbetsmiljöverkets preliminära sammanställning.

Smittspridningen är fortsatt stor, över 9 000 coronarelaterade tillbud har anmälts efter nyår fram till mars.

LÄS MER: Rekordökning av covidlarm på arbetsplatser

LÄS MER: Här anmäls knappt några coronatillbud alls

Och den dramatiska ökningen - och skillnaden mellan kvinnor och män, kan förklaras av den pågående coronapandemin.

Kvinnor i vård och omsorg värst drabbade

En stor del av anmälningarna till Arbetsmiljöverket är kopplade till covid-19 och gäller medarbetare inom kvinnodominerade branscher som vård, omsorg och sociala tjänster.

– Medarbetarna i vård, omsorg och sociala tjänster har varit särskilt utsatta för smitta i arbetet. Men vi har en allmän smittspridning och det är viktigt att alla arbetsgivare gör sitt yttersta för att minska smittspridningen på sina arbetsplatser i väntan på vaccin. Ingen ska behöva bli smittad eller sjuk av sitt arbete, säger Ann Ponton Klevestedt, chef på Arbetsmiljöverkets statistik- och analysenhet.

Fler tillsynsinspektioner på arbetsplatserna

Arbetsmiljöverket kommer nu att göra fler tillsynsinspektioner ute på arbetsplatser i landet, på regeringens uppdrag. Cirka 2 000 inspektioner kommer att ske under mars månad, uppger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark under en digital pressträff.

Vid sidan av hemmen är arbetsplatserna de mest drivande i smittspridningen. Mycket görs av många arbetsgivare, men det är inte tillräckligt, enligt arbetsmarknadsministern.

Alla arbetsgivare är skyldiga att se till att människor kan arbeta hemifrån där det är möjligt.

– Vi har fått signaler att det finns arbetsgivare som inte gjort det trots att det är möjligt, säger Eva Nordmark.

Arbetsmarknadsdepartementet har också bjudit in arbetsmarknadens parter för att diskutera hur man kan pressa tillbaka smittspridningen i utsatta branscher.

– Med anledning av den fortsatt höga smittspridningen som kan härledas till arbetsplatsen kommer jag att bjuda in företrädare från fack och arbetsgivare för att diskutera behov av ytterligare åtgärder, säger Eva Nordmark.

Arbetsmiljöverkets preliminära sammanställning visar att arbetssjukdomar som beror på kemiska och biologiska faktorer, där smitta ingår, i huvudsak ligger bakom ökningen. Andra anmälda arbetssjukdomar, till exempel de som orsakas av organisatoriska och sociala faktorer, ergonomiska eller fysikaliska, som buller och vibrationer, minskar.

24 dödsolyckor på jobbet

Under 2020 inträffade 24 arbetsolyckor med dödlig utgång i den svenska arbetskraften, 12 färre än året innan. Den preliminära statistiken visar också att de anmälda arbetsolyckorna har minskat något under 2020.

Mer information om utvecklingen av de anmälda arbetsskadorna 2020 kommer i början av juni, när arbetsskaderapporten med den officiella statistiken presenteras av Arbetsmiljöverket.

Missa inte det senaste från GP Ekonomi!

Nu kan du få alla våra ekonominyheter, reportage och analyser som en liten notis direkt till din telefon.

Klicka på följ-knappen här intill vid taggen Ekonomi!

Din ekonomi i det nya ekonomiska läget

Elen, maten, bränslet och bolånet – allt väntas bli betydligt dyrare. GP Fokus är Göteborgs-Postens specialbevakning av det nya ekonomiska läget.

Du hittar alltid de viktigaste nyheterna, guiderna och reportagen på:

GP Fokus | Din Ekonomi