Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

ECB-chefen Mario Draghi, vars mandat löper ut i oktober, flaggar för mer stimulanser för att få fart på ekonomin. Arkivbild.

Draghi blåser liv i marknaden

Euron faller och europeiska börser lyfter på bred front. Utvecklingen följer på det att ECB-chefen Mario Draghi i ett tal på ECB-möte i Portugal utlovat penningpolitiska stimulanser om den svaga konjunkturen innebär att inflationen inte lyfter.

Obligationsräntor följde med euron nedåt. Räntan på en tioårig tysk statsobligation faller till minus 0,30 procent, en ny historisk bottennivå.

Som stimulans kan Draghi tänka sig antingen räntesänkningar eller nya stödköp av obligationer, möjligen redan i samband med räntemötet i juli.

ECB:s stödköpsprogram uppgår redan inför en eventuell expansion av programmet till obligationer för 2 600 miljarder euro.

Efter talet har penningmarknaden i eurozonen prisat in att ECB sänker räntan före årsskiftet.

Men det var inte bara marknaden som reagerade på Draghis tal. USA:s president Donald Trump var snabbt ute på det sociala nätverket Twitter och sågade Draghis utspel.

Mario Draghi har precis aviserat att mer stimulanser kan komma, vilket omedelbart sänkt euron mot dollarn, konstaterar Trump och beskriver det penningpolitiska utspelet som ett orättvist sätt att konkurrera mot USA med hjälp av en billigare valuta.

"De har kommit undan med detta i åratal, tillsammans med Kina och andra", skriver Trump.

USA:s president har därmed för andra gången på två veckor anklagat Draghi för att medvetet försvaga euron.

Mario Draghi är en av höjdarna inom EU-institutionerna som ska bytas ut efter EU-valet i maj. Hans mandat löper ut den 31 oktober.