Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Unik hovrättsdom i mål om aktiebloggare som anklagats för otillbörlig marknadspåverkan. Arkivbild.

Dom mot aktietipsande studenter fastställd

Hovrätten fastställer domen i ett unikt mål mot två aktiebloggande läkarstudenter som tidigare fällts i Stockholms tingsrätt för grov otillbörlig marknadspåverkan.

De båda männen, i dag i 25-årsåldern, har enligt domen i inlägg på en blogg skrivit positiva omdömen om i huvudsak läkemedelsaktier på handelsplatserna Aktietorget, First North och NGM och sedan sålt samma aktier när kurserna drivits upp.

I ett fall hade kursen stigit med 54 procent när de sålde sitt innehav.

Unikt mål

Målet är unikt då det är första gången som personer som skrivit i aktieforum på nätet åtalats för denna typ av brott.

Stockholms tingsrätt dömde i december 2016 de båda studenterna till villkorlig dom och 200 dagsböter för sammanlagt 27 fall av otillbörlig marknadspåverkan.

"Hovrätten ställer sig bakom tingsrättens påföljdsbestämning", skriver Svea Hovrätt i sitt domslut.

Hovrätten sänker dock beräkningen av den vinst som de båda studenterna ska ha gjort på affärerna till drygt 1,2 miljoner kronor. I tingsrätten skattades vinsten till drygt 2,5 miljoner kronor.

Vinsten från de olagliga affärerna förklaras förverkad av hovrätten, vilket innebär att pengarna ska betalas till staten.

Nekat till brott

De dömda männen har nekat till brott och hävdat att de använt sig av sin yttrandefrihet och rätten att äga egendom.

Av domen framgår att Aktietorget lät den misstänkta handeln fortsätta trots att en anmälan till Finansinspektionen (FI) hade gjorts.

"Skälen för det var dels att det bedömdes som en allvarlig åtgärd att stoppa handeln, dels att man på Aktietorget ville underlätta Ekobrottsmyndighetens arbete genom att avvakta och därigenom få en tydligare bild av handelsmönstren", skriver Svea Hovrätt.

De misstänkta affärerna anmäldes till FI i augusti 2014 och de två männen greps först i april 2015.